Да се купи жилище в Мумбай е почти невъзможно – поне за болшинството в индийците. Апартамент с площ 100 квадрата там струва около 1.14 милиона долара. Иначе казано – цената е средна работна заплата на средностатистически индиец за 308 години, пише bTV.

Данните са на изследователската компания Knight Frank и Централното разузнавателно управление на САЩ.

На второ място е китайският град Шанхай, където жилище със същата площ е около 2 милиона долара, докато средностатистическият китаец получава годишно 8400 долара. Така за закупуване на такова жилище ще са му необходими 233 години.

В класацията по недостъпни цени на жилищата за местното население следва Москва, където един руски гражданин трябва да спестява в продължение на 144 години, за да може да си позволи 100 елитни квадрата. Средната работна заплата в руската столица през 2011 година е била около 40 000 рубли на месец или 1359 долара.

Най-приемливи са цените на жилищата за местните жители на Сингапур и Ню Йорк, които могат да си позволят собствено елитно жилище, спестявайки от заплата съответно 42 и 48 години.

Англичаните събират пари за такъв апартамент в Лондон около 136 години, на парижани са необходими 77 години, а жителите на Рим трябва да пестят малко над 60 години.

Въпреки високите цени на жилищните площи, Русия, Индия и ЮАР остават най-изгодните пазари за инвестиции в недвижими имоти. В доклад на Lloyd’s се отбелязва, че най-силно поскъпват жилищата в страните, където е отчетен и най-голям растеж на БВП.