Наемите на апартаменти в централния нюйоркски район Манхатън отчитат понижение за първата половина на тази година. Най-сериозен е спадът при апартаментите с три спални, който е повече от 16% за периода, съобщава Bloomberg.

Основните причини за това са големите съкращения на работни места на Уол Стрийт, комбинирани с покачващите се цени на горивата и хранителните продукти като цяло.

В момента средният наем на студио, отчел спад с около 2.1%, достига 1 887 долара на месец, става ясно от последните данни на една от най-големите брокерски къщи в Манхатън - Citi Habitats.

Наемът на апартамент с две спални за един месец е около 3 800 долара, а с три спални, които традиционно са едно от най-предпочитаните жилища, е около 4 900 долара, показвато още данните.

Единственото повишение за периода с около 2.2% са отчели апартаментите с една спалня, като в момента месечният наем на такова жилище достига 2 650 долара.

Заради влошеното положение на пазара в момента доста по-малко хора от традиционното се местят в Манхатън, отчитат от големите агенции за недвижими имоти.

През изминалата година наемите на апартаментите в Ню Йорк, и в частност Манхатън, се повишиха традиционно със средно около 5.5%, а за предходната година ръстът беше цели 10.4%, става ясно още от данните на Citi Habitats.