Проблемите в сектора на недвижимите имоти в Испания едва ли ще се оправят в следващите три години, става ясно от последния общ доклад на 19 независими европейски агенции в сектора.

Прогнозите за строителния сектор в Испания остават песимистични. Понижението, което ще бъде регистрирано за настоящата 2008 година, е около 18%, а за следващата около 16%.

За сега анализаторите не се наемат да правят прогнози за 2010 г., но все пак някои предричат отново спад с около 5 до 10%.

Според компания Checa, строителната активност в страната няма да се повиши, докато търсенето не се увеличи и продажбите не жилища не достигнат 750 хил. - 1 млн. жилищни единици годишно.

Проблемите за строителните компании в Испания продължават, сочат последните данни на различни консултанти по недвижимите имоти. Според изследванията на пазара всеки 6 от 10 компании предлагат схеми за намаления на жилищата, които продават.

Освен директни намаления в цените, около 71% от всички строителни компании на Иберийския полуостров предлагат и най-различни схеми за плащане при покупка на жилище.
Финансовите затруднения принуждават мнозина от строителните предприемачи да правят намаления на цените, още преди да са станали готови жилищата, става ясно още от данните.