Жилищният пазар в Източна Европа с голям потенциал за инвеститорите

1308
Жилищният пазар в Източна Европа с голям потенциал за инвеститорите

Според доклад на Savills, в който са проучени 11 държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в страните от региона се наблюдава засилено търсене на жилища. Причините за това са по-високите доходи на на населението днес, разрастването на големите градове и нарастващата популярност на ипотечните кредити.

Сред държавите с най-засилено търсене на жилищни имоти са България, Полша и Румъния, се отбелязва в доклада.

До голяма степен това се дължи на успешните банкови реформи, които направиха заемите по-достъпни за гражданите. Между 2000 и 2005 г. в тези страни броят на кредитите в частния сектор се е увеличил със 70%. В ЦИЕ размерът на ипотечните кредити се равнява на 5.2% от БВП на страните.

Западните банки, които наскоро са навлезли в региона, предричат ръст от 30% на година за следващите до 2010 г., като според прогнозите им, той ще е най-висок в Румъния.

Цените на имотите в региона се покачиха значително през последните пет години, което може да се обясни с по-голямото търсене на качествени жилища и появата на нови видове ипотечни заеми. Инвеститорите все повече се насочват към страните от района, като поради непрекъснато растящите цени на имотите там, рискът за инвестициите се счита за значително по-малък, отколкото е обикновено за развиващи се държави.

Според Хенри Уилкс, отговарящ за бизнеса на Savills в ЦИЕ, печалбите от разработване на жилищни проекти в региона са от порядъка на 25% - 40% от стойността на разходите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg