Жилищният пазар в Сидни може и да не успее да се възстанови от повишаването на лихвените проценти до 2010 г., става ясно от доклад на специалисти в сектора в страната, съобщава Bloomberg.

Цените на жилищата в най-големия австралийски град доста се поохладиха през първото тримесечие на тази година.

Това стана, след като централната австралийска банка повиши основния лихвен процент три пъти за периода от месец ноември миналата година до сега. Това принуди банките да повишат лихвите по ипотечните кредити, което се отрази доста негативно на средното австралийско семейство.

Изследвания на националния статистически институт в страната показват, че процентът, който едно домакинство трябва да отделя за погасяване на жилищния си кредит, се е повишил няколко пъти.

Прогнозите за стабилен и продължителен ръст в цените на жилищната недвижима собственост в Сидни едва ли ще се оправдаят или поне не в следващите няколко години, категорични са всички специалисти.

Цените на жилищата в другите големи градове на страната като Мелбърн и Бризбейн бяха достигнали техния абсолютен пик и по-нататъшно развитие трудно можеше да се постигне, смятат още анализаторите.

Снимка: ЕРА/БГНЕС