Жилищният сектор във Франция отчита чувствително забавяне, пише в. "Mond". Броят на новопостроените жилища през второто тримесечие на 2008 г. е отбелязал спад с 28.2% спрямо същия период на миналата година.

На годишна база спадането е 6.5%: до юни 2008 г. спрямо юли 2007 г. са построени 395 хил. нови жилища, спрямо 422 хил. през същия период 2006-2007 г. За първи път от 2005 г. обаче Франция се оказва под психологическия праг от 400 хил., съобщава Министерството на екологията.

"Цифрите са резултат от спада на продажбите", заявява Жан-Франсоа Габила- председател на Федерацията на строителните предприемачи FPC и признава, че ситуацията е по-лоша, отколкото бяха предварителните очаквания.

Правителството на Франция си беше поставило за цел през тази година строителството да достигне 500 хил. нови жилища, но очевидно тази перспектива няма да бъде постигната.

Тенденцията вероятно ще продължи под влияние на намаляването на кредитите, отпускани от банките, с 11% за първото тримесечие.

Ситуацията за строителните фирми се оказва също така нерадостна, след като голяма част от тях отчетоха спад в печалбите и обявиха за предстоящи съкращения.