Върховният административен съд окончателно обяви за незаконен комплекса "Златна перла" в природен парк "Странджа". Съдът е решил и последните три дела по строежа на фирма "Краш 2000" край с. Варвара в природен парк Странджа, които потвърждават незаконността на комплекса, допълниха от природозащитното сдружение.

Делата са по повод жалби на "Краш 2000" срещу решенията на Районна дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) - Бургас за отмяна на 10-те строителни разрешения на комплекс "Златна перла, издадени от община Царево.

Мотивите на съда са, че при липса на проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) всички разрешения за строеж са нищожни поради противоречие със закона и могат да бъдат прогласени за такива от съответните контролните органи, в случая - РДНСК.

Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) ново строително разрешение не може да се издаде, докато съществуващите в обекта незаконни постройки не бъдат премахнати или "узаконени", заяви Свилен Овчаров, адвокат на сдружението. Той уточни, че самият ЗУТ не предвижда процедура за узаконяване.

Експертите на природния парк първи алармираха институциите за незаконния строеж в началото на 2006 г., каза Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие".

Според природозащитниците "бездействието на институциите" е позволило строителството да продължи още година до завършването на грубия строеж на комплекса. За да се довърши процесът докрай, РДНСК - Бургас е длъжна да издаде заповед за разрушаване на "Златна перла", допълниха те.

Според сдружението отговорността за незаконния строеж носи общината наравно с инвеститора.

От коалиция "За да остане природа в България" очакват РДНСК - Бургас да наложи срок на фирмата да разруши строителството за собствена сметка, както и да я задължи да рекултивира терена.

От сдружението припомниха, че през 2006 г. общината и фирма "Краш 2000" са обжалвали заповедта за обявяване на природен парк Странджа. Заличаването на парка е предотвратено благодарение на обществения натиск, но намеренията за застрояване на крайбрежната част на парка продължават с приемането на Общ устройствен план на община Царево.

Планът предвижда близо стопроцентова урбанизация на крайбрежието, като изключение правят само двете защитени местности - "Устието на река Велека" и "Силистар", алармираха от организацията.

Източник: БТА