Колко струва един имот? - Точно толкова, колкото някой е готов да плати за него.

При волатилен пазар на имоти е трудно да се каже на колко точно се оценява една къща. В САЩ, например, цените на имотите са спаднали с по 17-18% в някои щати през изминалата година.

The Street.com предлага пет начина, чрез които може да получите сравнително точна представа, за това каква е стойността на вашият имот:

1. Първата, която ви идва наум – попитайте брокер (или няколко брокери) на недвижими имоти.

Преди да предложите дома си за продажба, трябва да се допитате до мнението на поне три агенции, съветват експерти. Може да се изненадате, но понякога техните оценки се различават драстично.

2. Поискайте оценяване от независим експерт.

Много банки са прекалено консервативни в оценките си от опасения да не пострадат от твърде оптимистични оценки. За това, ако кандидатствате за заем срещу ипотека, задължително потърсете мнението на независим оценител.

Всички онези хора, които сега дължат повече пари на банките, отколкото струват къщите им, са в това положение, защото са се доверили изцяло на кредитора за оценавянето на имота.

3. Сравнявайте.

Разгледайте не само обявите за имот, подобен на вашия (и във вашия квартал), но и хвърлете едно око на самите жилища. Те могат да бъдат в различно състояние, да имат нужда от сериозен ремонт или пък да са много луксозни.

4. Използвайте интернет.

В днешно време има десетки сайтове, които предлагат обяви, снимки и детайлна информация за недвижими имоти. Разгледайте ги внимателно, те съдържат цялата информация, която ви е нужна.

5. Информирайте се за състоянието на пазара.

Това, че преди години сте платили дадена сума за дома си изобщо не означава, че цената винаги ще бъде подобна. Информирайте се за ситуацията на пазара на недвижими имоти.

Индикатор е и оценката, която бихте получили срещу ипотека на жилището си.

Експертите съветват още и да не бъдем прекалено алчни. Освен за поставяне на цена на жилището ни, този съвет важи по принцип за финансовото ни поведение и особено за ипотекиране на имот, когато, ако завишим оценката на жилището, можем да направим заема по-тежък за себе си.