Новодомците в САЩ - най-много от 2008 година насам

567
Новодомците в САЩ - най-много от 2008 година насам

© Pixabay

Делът на американците, притежаващи собствено жилище, се повиши до най-високите нива от 2008 година насам през второто тримесечие на тази година, съобщава Marketwatch. Новодомците в страната се увеличават въпреки ръста на безработицата и кризата, предизвикана от COVID-19.

Делът на хората, притежаващи собствен дом, се повишава до 67.9% през второто тримесечие в сравнение с 65.3% за първите три месеца на годината. Нивото е най-високото от септември 2008 насам (непосредствено преди световната финансова криза).

През 2019 г. то бе 64.1%.


В разбивката по възрастови групи най-силно се увеличава делът на новодомците под 35-годишна възраст с 3.3 процентни пункта спрямо предходното тримесечие до ниво от 40.6 на сто.

При по-възрастните американци също е наблюдава увеличение, макар и с по-плавни темпове.

Запазва се обаче значителната разлика в дела на собствениците на жилища по расов признак. Макар че при афроамериканците и тези от испански произход делът на новодомците също се увеличава (съответно от 44% на 47% и от 48.9% на 51.4%), той остава доста под този на представителите на бялата раса (където ръстът е от 73.7% на 76%).

Интересът към жилищата под наем също се увеличава. Делът на свободните жилища, които се предлагат под наем, пада от 6.6% на 5.7% през второто тримесечие, което е най-ниското равнище от 1984 година насам.

Как да инвестираме 10 000 долара в разгара на кризата?Bloomberg цитира петима експерти, които споделят своето мнение за това къде би било най-удачно да инвестираме, ако разполагаме с излишни 10 000 долара


Повишаващия се дял на американците, притежаващи собствено жилище, нараства на фона на възстановяването на имотния пазар след дъното, достигнато в разгара на пандемията. През април и май продажбите на имоти почти замръзнаха, тъй като хората бяха принудени да си стоят вкъщи, а безработицата скочи до рекордни нива.

През юни обаче сделките за продажба на нови жилища се повишиха до 13 годишен връх.

Една от причините за продължаващата позитивна тенденция на имотния пазар, въпреки загубата на стотици хиляди работни места в резултат на разпространението на COVID-19, е фактът, че ефектите на кризата бяха съсредоточени основно в сферата на услугите и то в сегмента на нискоквалифицираните служители.

Те по принцип получават по-ниски доходи в сравнение с работещите в други индустрии и голяма част от тях предпочитат да живеят под наем, вместо да купуват собствен дом.

В същото време обаче ипотечните агенции отчитат рекорден брой кредитополучатели, които кандидатстват за разсрочване на плащания или за предоговаряне на условията по своите заеми.

Marketwatch посочва още, че силният ръст на новодомците в САЩ може да бъде обяснен и с изкривявания на статистиката в резултат на пандемията. По данни на статистическата служба процентът на анкетираните през второто тримесечие е с 12 процентни пункта по-нисък от този за първите три месеца на годината.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg