Официално: Имотите у нас добавиха 8.8% за 2016 г.

3523
Официално: Имотите у нас добавиха 8.8% за 2016 г.

© Pixabay.com

Жилищата в България поскъпват с 8.8% през 2016 г., става ясно от доклад на консултантската компания Knight Frank.

Това поставя страната ни на 12-а позиция сред изследваните 55 държави по света.

Възходящият пазар в страната ни отрежда и петата позиция сред страните от ЕС, като пред нас са само Малта, Литва, Естония и Германия, като дори данните за Малта са към третото тримесечие на изминалата година.


За първи път от създаването на проучването през 2006 г. начело е Исландия, където жилищата са добавили 14.7% през миналата година спрямо 9 на сто за 2015 г. Ръстът се обяснява както с добре функциониращата икономика (повишение на БВП с 4.9% за 2016 г.), така и с двете понижения на основния лихвен процент и по-силен интерес от страна на чужденци към имотите в страната.

Поскъпването на имотите в световен мащаб за изминалата година е от 6 на сто срещу 4.1 на сто за 2015 г.

Едни от най-добре представилите се пазари през 2015 г. - Турция и Швеция, заели първа и трета позиция, отчитат понижения до респективно 5-о и 20-то място. Спадът за Турция се дължи основно на поевтиняването на турската лира, повишението на основния лихвен процент и серията от терористични атентати в страната.

След 12.3% скок на цените в Швеция за 2015 г. през изминалата година поскъпването е двойно по-ниско (6.1 на сто).

Китай от своя страна се придвижва напред от 43-а позиция на 7-о място с ръст в цените на имотите от 10.8 на сто.

Традиционно добре се представя пазарът в Прибалтийските републики. Имотите в Литва добавят 11.6 на сто, поскъпването в Естония е от 10.7 на сто, а в Латвия – 7.6%.

В общо 10 държави цените на недвижимите имоти са добавили по над 10% за изминалата година. Освен споменатите по-горе Исландия, Малта, Германия, Турция, Китай, Литва и Естония, трябва да добавим още и Нова Зеландия, Канада и Норвегия.

11-а позиция е за Израел, след което идва ред и на България. Ръстът у нас за цялата година е от 8.8 на сто, докато за второто полугодие на 2016 г. - 4.4 на сто. Поскъпването само за четвъртото тримесечие пък е от 1.6%.

Спад на цените на имотите през последната година се отчита на една от 8 от 55-те разглеждани пазара. Най-силно понижение има в Украйна, където имотите са загубили над 10% от стойността си, докато в Тайван се наблюдава спад от 5.6%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg