Пазарът на бизнес имоти отчита ръст

2086
Пазарът на бизнес имоти отчита ръст

© Pixabay

Пазарът на бизнес имоти в България се радва на инвеститорски интерес, което се дължи на стабилната икономическа обстановка, на нарасналия БВП и на нивата на доходност. Това коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония. 
 
От компанията отчитат активен пазар към Югоизточна Европа като цяло, като Унгария и Румъния регистрират и значителни сделки през миналата година. И ако двете страни привличат интереса повече на консервативните инвеститори, в България се формира нова тенденция – придобиване на активи, които вече генерират проходи.

„Страната ни привлича повече опортюнистичните инвеститори, като за миналата година са регистрирани над 60 сделки“, каза Лашова. Миналата година е приключила с 16% ръст на пазар спрямо 2015 г. и обем от 290 млн. евро (спрямо 251 млн. евро за година по-рано). 

Друга тенденция, която изпълнителният директор на Forton посочи, е равномерното разпределение на пазара през 2016 г. „През 2015 г. доминиращи бяха сделките с парцели, докато през 2016 г. имаме равномерно разпределен пазар - придобивания на офиси, индустриални, търговски площи и хотели, така и покупките на парцели за подобно строителство.
 
От Forton/Cushman & Wakefield прогнозират, че ако очакваните сделки с търговски и офис площи бъдат приключени, тази година инвестиционният пазар може да регистрира най-силната си година след 2007-2008 г. 

В офис сегмента пазарът остава движен от IT и BPO сектора. От Forton отчитат 7% ръст на наемните сделки в София спрямо година назад. Основен проблем остава обаче недостатъчното предлагане на първокласни офиси. През 2017 г. е планирано завършването на 160 000 кв. м офиси в София, като само през миналата година са договорирани 40% от очакваните да излязат площи. 
 
 
Сред по-значимите проекти са City Tower, Millenium Center и втората фаза на Polygraphia Office Center в централната част на София, както и Expo 2000 – Фаза 4, Ellipse Office Center, Grafix Office Building и BSR Offices – Фаза 2 по протежение на големите булеварди.
 
Според експертите очакваният обем нови площи частично ще възстанови баланса между търсене и предлагане и ще компенсира липсата на големи проекти през миналата година. Статистиката на Forton показва, че към днешна дата близо 1/2 от площите, планирани за завършване тази година, вече са отдадени или за тях са в ход преговори с наематели.

В София се очертават няколко зони, които имат потенциал да се превърнат в офис зони, посочи Лашова. Това са централната градска част (района около пл. Македония и бул. „Тотлебен“), около Paradise Center (в частта непосредствено около мола и пробива при болница „Токуда“) и в района на „Младост“ (при Capital Fort, при бъдещия проект на Garanti Koza и Бизне парк София, където има потенциал за още една сграда). 
 
Подобно на офисния пазар, и в сегмента на индустриалните имоти сделките за площи в строеж имаха значителен дял през 2016 г. „Почти всички проекти с площи под наем, завършени през годината в София, бяха запълнени преди получаване на разрешение за ползване“, каза Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ във Forton/Cushman & Wakefield. 
 

 
Като примери той посочи вторият етап на East Ring Logistics Park в Нови Хан, Ring Road Logistic Park в Кривина, първата фаза от Industrial Park Sofia East, както и нов етап от Universal Logistics Park на бул. “Цариградско шосе”. В резултат от активния наемен пазар инвеститорите в повечето от изброените проекти планират или вече са започнали строителството на нови фази.

Експертът коментира, че към този тип имоти има сериозен интерес, което означава и по-динамичен пазар в следващите години. 

И ако пазарът на индустриални имоти изживя своя бум, този на търговски площи остава сравнително спокоен и балансиран. „В периода между 2006 и 2016 г. станахме свидетели на 1 млн. кв. м търговски площи, сега пазарът се успокои и не очакваме нови откривания на големи търговски центрове в близките години, каза Лашова.
 
 
От компанията очакват тепърва да станем свидетели на развитието на мултифункционалните проекти. „Наемателите осъзнават, че могат да избират измежду налични проекти и площи. Предвид ограниченото предлагане на първокласни площи на фона на нарастващите обороти на търговците и експанзията им обаче, има потенциал за плавен ръст на наемите в София и на доминиращите проекти в страната“, коментира тя. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg