Пет начина за участие на имотния пазар у нас

4501
Пет начина за участие на имотния пазар у нас

© Pixabay

България се нарежда на шесто място в ЕС сред държавите, чието население притежава най-голям дял от жилищата.

Данни на Statista за 2019 г. сочат, че у нас това съотношение е 84.1% спрямо 83.6 на сто преди година.

Именно тези над 15% от населението дават на инвеститорите в имоти редица възможности, от които да спечелят от вложение в недвижимости.

Не трябва да се подценяват както туристите, идващи на море и планина у нас, така и тези, които избират големите ни градове за уикенд ваканция, ползвайки полетите на нискотарифните компании.

Ето защо днес ще ви представим няколко начина, по които можем да участваме на имотния пазар.

Част от тях изискват сериозни вложения, но има и такива, за които са нужни едва неколкостотин лева. Нека ги видим:


Дългосрочен наем

Имотите са едни от най-популярните вложения на българите в последните години. Голяма част от сънародниците ни, инвестирали в имоти в последните 10-20 години, успяха да увеличат спестяванията си.

Нека си припомним, че средните цени на имотите в столицата през 2000 г. бяха малко над 300 евро за кв. м, а границата от 600 евро/кв. м беше премината през 2005 г. След преминаването на границата от 1000 евро през 2007 г., те отново паднаха под 800 евро/кв. м във времето от 2010 до 2015 г. 

Същото важи с пълна сила и за наемите, но последните данни на Евростат показаха, че цените на имотите са отчели по-бързо нарастване от стойността на наемите.

Но се смята, че днес наемите осигуряват между 3 и 6% доходност, като тя обикновено зависи както от местоположението на имота ни, така и от времето, в което жилището ще бъде заето.

Краткосрочен наем

Придобилите широка популярност и у нас платформи за краткосрочно отдаване на имоти бяха сериозен източник на доходи за част от вложителите. Това се промени в последните месеци заради пандемията от COVID-19, но по всяка вероятност ще се възстанови много бързо след преминаването й и възстановяването на туризма.

Тук опциите, както и в горния вариант, са две – отдаването на собствен имот или дори стая, както и покупката на ново жилище (със собствени средства или заем) и пускането му в тези платформи.

Покупка с цел последваща продажба

Данни на Евростат показаха, че цените на имотите у нас са отчели спад от 1.1% за последното тримесечие. От началото на пандемията имотните агенции предоставят различни отстъпки на клиентите си, но най-добри опции имат тези купувачи, които нямат притеснението да инвестират в начален етап на даден проект.

Ако и пред вас се открива добра възможност за покупка на имот под пазарната цена, то следва да знаете, че ако го продадете повторно в следващите 36 месеца, ще дължите 10% от разликата между продажната и покупна цена като данък.

Имотите - нагоре или надолу? 6 довода в подкрепа на двете тезиКакво е вашето мнение по този въпрос?

Ремонт и препродажба (Fix & Flip)

Това е особено популярен бизнес в редица големи пазари. Купувачите търсят имоти, които обикновено са в много лошо състояние и затова се предлагат на по-ниски цени. Следва основен ремонт и последваща продажба или пък отдаване под наем.

Добре е обаче да знаете, че имотите в централните части или пък тези с добра изградена инфраструктура са по-предпочитани от бъдещите собственици.

Покупка на акции от акционерно дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ)

Това са дружества, специализирани в инвестиции в имоти или в земеделска земя. Дори и на Българска фондова борса има индекс (бел. ред. BGREIT), който следи представянето на тези компании.

Акциите на повечето от тях са на нива от под 2 лв. за брой, като тук можем да спечелим както от нарасването на стойността на акциите, така и от дивидент.

Дивидентът представлява част от печалбата на компанията, която нейните акционери решават да разпределят между инвеститорите си. За физически лица у нас се начислява 5% данък върху този доход.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg