Победителят в Roca Master Design Challenge вече е известен

464
Победителят в Roca Master Design Challenge вече е известен

Победителите в 13-те издания на Roca One Day Design Challenge, проведени в 12 държави през 2019 г., се събраха заедно през тази седмица в Барселона, за да участват в първия по рода си Roca Master Design Challenge, с подкрепата на BCD (Barcelona Design Center) и в сътрудничество с фондация We Are Water.

Начело на церемонията по награждаването беше Xavier Marcet, Съветник по туризма и творческите индустрии и Xavier Torras, Директор Бранд комуникации на Roca и директор на фондация We Are Water. Събитието се състоя в сряда, 22 януари, в Кметството на град Барселона.

Xavier Torras подчерта: “Като директор на фондация We Are Water, разглеждам идеите на участниците в конкурса през призмата на целите за устойчиво развитие и наистина сме горди да кажем, че всички подадени проекти са съобразени с тях, като по този начин бъдещите дизайнери демонстрират запознатост с глобалните проблеми".

В същия дух, Xavier Marcet подчерта, че “Барселона е с обострено възприятие за всяка инициатива, която стимулира социално-отговорно творчество и точно това прави конкурса на Roca.”


Заданието, по което трябваше да работят участниците, ги предизвика да предложат нов тип умивалник, с допълнителна функционалност, която дава добавена стойност на продукта.

Ahmad Alkattan от Heriott-Watt University в Дубай, ОАЕ, спечели наградата сред 22 участници от 12-те страни, в които се проведе състезанието през 2019. Проектът му предлага мобилна мивка, която улеснява хигиената, без да се налага движение.

Продуктът е с колела и два резервоара за чиста и отходна вода и може да се управлява с мобилен телефон. Isabel Pintado, Регионален директор на Wilson Associates, подчерта, че проектът “променя статичната концепция за продукти за баня, като включва подвижен елемент, който може да се използва дори извън пространството на банята”.

Освен глобалната награда, по време на церемонията бяха връчени и други отличия за най-добрите проекти, осъществени по време на различните дейности и семинари, посетени от състезатели през тези три дни в Барселона:

 • Награда за най-добрата скица; Награда за най-добра презентация; Награда за най-добрата концепция:

  • Ahmad Alkattan, ОАЕ

 • Награда за най-добър рендер:

  • Десислава Петрова и Лилия Петрова, България

 • Награда за най-подходящи материали, които са използвани:

  • Wioleta Pertyinia, Полша

  • Aleksei Lukianov, Русия

  • Rita Yang, Австралия

  • Funi Di, Китай

 • Награда за най-добра архитектурна фотография:

  • Miguel Ángel Fernández, Испания

 • Награда за най-добър проект, съобразен с „Интернет на нещата“

  • Fellicia Amanda, Индонезия

  • Aresha Suraya, Малайзия

  • Alicia Simón, Испания

  • Miguel Ángel Fernández, Испания

Менторите на някои от участниците от Полша, Аржентина, Австралия, Малайзия, Индонезия, Обединени арабски емирства, България и Китай също присъстваха на церемонията, в подкрепа на младите таланти на техните страни.

Проектите бяха оценени от международно жури в състав: João Bessa дизайнер и основател на BESSA; Josep Congost, Директор Дизайн и иновации в Roca; Kenneth Koh, основател на Quarters Architects; Isabel Pintado, Регионален директор на Wilson Associates; Vladimir Pirozhkov, президент на Център за дизайн и иновации ‘Astra Rossa’; Isabel Roig, Генерален директор на BCD (Barcelona Design Center); и Xavier Torras, Директор Бранд комуникации на Roca.

Уоркшоповете по време на събитието бяха водени от доказани експерти като: Nicanor Garcia, архитект и фотограф, специализирал в архитектурата и пътуването; Robert D.Thompson, инженер и индустриален дизайнер, научен директор на MaterFad; Guillem Camprodon, Директор изследвания в Fab Lab Barcelona.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg