Покупката на жилище е отговорност, за която трябва да имаш доверен партньор

3817
Покупката на жилище е отговорност, за която трябва да имаш доверен партньор

© Pixabay

По данни от Агенцията по вписванията за изминалото тримесечие, от април до юни 2020 г., в София са изповядани 6352 имотни сделки. Имотният регистър сочи още, че в град Пловдив те са били 2988, във Варна - 2709, в Бургас - 1134, в Русе - 935, а в Стара Загора - 823.

За сравнение със същия период през 2019 г. сделките са били повече: София – 7670, Пловдив – 3707, Варна – 3271, Бургас – 1570, Русе – 1297, а Стара Загора – 1216.

Това ясно сочи, че в ситуацията на пандемията от коронавирус, която безпрецедентно даде отражение върху живота на всички ни от месец март насам, хората с интерес към покупка на имот са станали по-предпазливи и внимателни към тази отговорна стъпка.


За да помага на настоящите си и бъдещите си клиенти, които са в процес на търсене на жилище и съответно търсят ипотечен кредит, ОББ продължава да развива специалната платформа www.ubbforhome.bg. Тя дава информация за максимална цена на имота, която клиентът може да си позволи въз основа на ипотечен заем и лично участие, както и максималния срок за погасяване на заема. Потребителят също ще получи информация за характеристики на избрания микрорайон на имота, като данни за гъстотата на населението и демографския му профил. Описание на броя и вида учебни заведения и детски градини, паркове, транспортни линии и комуникативност на квартала, колко банкомати, фитнес зали, магазини за хранителни стоки, аптеки има в района и пр. В допълнение няколко индекса оценяват и чистотата на въздуха.

Считано от октомври 2020 г. функционалността „Намери си нов дом“ чрез платформата UBB For Home вече е добавена и в мобилното приложение ОББ Мобайл, където достъпването и става директно през апликацията. През платформата може да запишете посещение в клон на банката, където ще получите и персонализиран доклад с конкретни имоти, които отговарят на вашия бюджет и търсене, придружени с тяхната реална пазарна цена.

Как бързо и удобно можете да използвате www.ubbforhome.bg?

Стъпка 1: Изяснете си размера на средствата, с които ще разполагате за покупката

В случай че ще направите покупка с ипотечен кредит, каква сума от месечния си бюджет бихте отделили за месечната вноска по кредита? За какъв период от време? С каква свободна сума разполагате, за да осигурите участие със собствени средства от продажната цена на имота?

За да бъдете уверени в средствата, които ще можете да получите чрез банков кредит, ние Ви даваме възможност да получите предварително одобрение за размер на кредита, още преди да сте избрали имот.

Стъпка 2: Изяснете си кои от характеристиките на имота са наистина важни за вас

Местонахождение

На всички е известна прословутата сентенция, че 3-те най-важни неща при избора на недвижим имот са: „Локация, локация и пак локация“. Независимо дали ще се съгласите с това правило, местонахождението на имота е едно от първите неща, които трябва да бъдат преценени.

Колко знаете за предпочитания от вас квартал? За училищата, магазините, транспорта, за въздуха, за местата за паркиране? ubbforhome.bg може да ви помогне да определите приоритетите си.

Описание на жилището

Важно е да сте наясно с потребностите и желанията си относно характеристиките на жилището като квадратура, етаж, брой помещения, година на построяване.

Как да разберете колко предложения на пазара отговарят на характеристиките на търсения от вас дом? ubbforhome.bg може да ви покаже броя на жилищата, които отговарят на това търсене, а при записване на час за консултация с кредитен инспектор от банката, може да видите и точните параметри на тези жилища.

Стъпка 3: Избор на имот

За да бъде убеден в правилността на избора си, за всеки купувач е добре да разполага предварително с информация за предлаганата цена на имота: експертна оценка, сравнение с цени на аналогични имоти, цени на наскоро продадени подобни имоти.

На този етап трябва да вземете решение дали да ползвате услугите на професионален брокер, който да ви съдейства при намирането на жилище, което отговаря на всичките ви критерии или сами да се заемете с тази нелека и времеемка задача. Независимо какво решение ще вземете, ОББ може да улесни вашето търсене и да направи придобиването на мечтаното жилище една идея по-бързо.

Стъпка 4: Подписвате предварителен договор за покупко-продажба

След като сте направили избора на имот, следва да направите оферта към продавача относно цената, която сте готови да заплатите. При постигнато споразумение следва да подпишете предварителен договор за покупка продажба. Добре е да съобразите крайния срок за заплащане на сумата по договор, за да не се чувствате притиснати от необходимото време за получаване на ипотечен кредит.

Стъпка 5: Продължавате с процедурата по кредита, за да получите окончателно одобрение

Експертите от ОББ ще ви предложат професионално обслужване, персонално отношение и ангажираност. Кредитните консултанти ще ви бъдат от полза със съвети и съдействие през целия процес: от първоначалното проучване при избора на вашия дом и най-подходящия за вас кредит – до етапа на усвояване на средствата.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg