Полина Стойкова: Очаквам 10% ръст на цените през 2022 г.

4574
Полина Стойкова: Очаквам 10% ръст на цените през 2022 г.

© BULGARIAN PROPERTIES

Рекордни обеми продажби, силно търсене, надвишаващо предлагането, както и ускоряващ се ръст на цените – така можем да опишем накратко жилищния пазар през 2021 г.

Днес ще ви представим обобщение и прогноза за това какво да очакваме през новата година.

Анализът е на Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES:

През 2021 г. имотният пазар навлезе уверено и с много бързи крачки в новото десетилетие. Тя постави един нов етап от развитието на пазара, един нов възходящ цикъл, който предстои да се разгърне през следващите няколко години.

Започналите след настъпването на пандемията тенденции се разгърнаха и през 2021 г. Жилищният пазар продължи да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища.

Това обуслови продължаващото търсене на по-големи апартаменти, а новото строителство остана най-предпочитано. Банките поддържаха търсенето с ниски лихви по ипотечните кредити, а ръстовете на доходите и стабилните нива на заетост дадоха допълнителна увереност на купувачите.


Заедно с това, пазарът привлече и вниманието от гледна точка на сигурна и стойностна инвестиция и това доведе до завръщане на купувачите, които търсят вложения в имот. Нарастващата инфлация, нулевите лихви по депозитите и въведените високи такси от банките допълнително ускориха този процес.

Същевременно обаче, те подействаха и в посока намаляване на предлагането поради липса на алтернатива за вложение след продажбата на имот, както и поради нарастващите цени на строителните материали, които забавиха новите проекти.

Цените в София нараснаха с около 10% на годишна база. Същото важи и за другите големи градове. В морските и планинските курорти отбелязаният ръст е с между 3 и 7%.

Кои столични квартали препоръчват брокерите (част 1)Какъв апартамент да купя? На кой квартал да се спра, за да съм сигурен, че инвестицията ми ще е добра?

В обобщение за 2021 г. - пазарът успя да се сдобие с активни купувачи от двете основни групи - за собствено ползване и за инвестиция. Това доведе до по-бърз от очаквания ръст на продажбите и на цените. Пряко следствие от голямото търсене на имоти в цялата страна е изчерпването на наличното предлагане и нужда от ново такова, което пазарът трябва да предложи през 2022 г.

Какво предстои през 2022 г.?

И през тази година търсенето ще продължи да бъде голямо и ще трябва да бъде задоволено от по-голямо налично предлагане. Вече виждаме повече оферти да излизат на пазара, както и да стартират нови проекти за жилищно строителство.

Търсенето ще продължава да бъде стимулирано както от нуждата от собствено жилище, така и от желание за вложение в сигурен актив с цел предпазване от инфлация и други рискове, които предстоят, както и от нежеланието на банките да съхраняват депозити с големи наличности и да ги наказват с такси.

Възстановяването на икономиката ще продължи. Макар от днешна гледна точка справянето с пандемията да изглежда все по-несигурно, а последствията от навлизането на Омикрон трудно да могат да бъдат оценени, очакванията са за продължаващо икономическо възстановяване и връщане до нива, каквито бихме имали, ако нямаше пандемия.

Това ще доведе до допълнително повишаване на доходите и на инвестициите и като цяло ще се отрази на активността на имотния пазар в положителна посока.

Банките продължават да държат рекордно ниски лихвени проценти по жилищните кредити и дори да има известно покачване в края на годината, то няма да бъде такова, че да се отрази съществено върху търсенето.

В резултат на тези фактори очакванията ми са цените на жилищата да продължат да нарастват с около 10% и през тази година. Впоследствие може да има известно успокояване на темпа, но като цяло перспективите пред развитието на имотния пазар остават положителни и през следващите няколко години.

Само преди дни от BULGARIAN PROPERTIES обявиха и топ кварталите за инвестиция в София през следващата година. Вижте ги:

Кои столични квартали препоръчват брокерите (част 2)Сделките с имоти в София отчитат 13-годишен максимум. Към кои квартали да се насочим?

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

НДРУ
# 0
13:02 | 15 February 2022
всички строежи в софия след 1990 година са НЕЗАКОННИ. ТРЯБВА СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО ЗА ТАЗИ ИЗМЕТ
Иван
# 1
13:02 | 12 February 2022
Балона се надува и така ще се спука, че много ще ревът
Манол
# 2
15:01 | 14 January 2022
Значи, при официален ръст от 3-5 %, релано цените скочиха с 20-30 %, официален ръст от 10%, реално увеличиние 50% ?!?!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg