Поредният голям риск от Китай

845
Поредният голям риск от Китай

© YouTube.com

Има редица причини, поради които инвеститорите от цял свят следят Китай отблизо - от признаците за забавянето на темпа на растеж на икономиката до регулаторните мерки, налагани от Пекин над частни компании.

Списъкът обаче не приключва с тях.

Evergrande - една от най-големите имотни компании в Китай, е в тежко състояние. Тази седмица тя предупреди, че, ако не набере пари достатъчно бързо, може да изпадне в просрочие по огромните си задължения, които възлизат на 300 млрд. долара.

Ако това се случи, ефектът може да бъде усетен в цялата банкова система в страната. Evergrande също така е спряла работата по някои проекти, тъй като се опитва да спести средства - ход, който се очаква да засегне имотния сектор в Китай.

Инвеститорите очевидно са притеснени. Акциите на Evergrande поевтиняват със 72% на борсата в Хонконг от началото на годината. Това е значително по-голям спад, в сравнение с 29-процентното поевтиняване при Alibaba, която беше в центъра на усилията на правителството да наложи контрол над големите технологични компании. Хонконгският борсов индекс Hang Seng губи 4% през 2021 г.


Облигациите на Evergrande също са подложени под натиск, както и бизнеса й с електромобили, който от Bloomberg наскоро определиха като компанията с най-лошо представящи се акции в света.

Задълженията в имотния сектор на Китай представляват риск за банковата система на страната от известно време. А Evergrande е една от най-задлъжнелите китайски строителни компании. Гигантът има падежи по задължения на стойност 37 млрд. долара в рамките на година.

Хаос в големите частни компании в Китай, но това е част от плана на ПекинМерките на Китай спрямо частните компании изтриха над 1.2 трлн. долара пазарна стойност на много влиятелни китайски компании и предизвика страхове отново бъдещето на иновациите във втората най-голяма икономика в света

Ако Evergrande, всъщност, изпадне в просрочие по задълженията си, това би бил пореден дестабилизиращ удар в един вече напрегнат период за пазарите и икономиката.

Макар, че не е гарантирано Пекин вероятно ще се намеси, за да смекчи удара, казва през юли в уведомление до клиентите Джулиан Еванс-Причард, старши икономист за Китай в Capital Economics.

"Предполага се, че властите в Китай не са склонни да предложат спасителни средства на Evergrande, предвид желанието им да наказват безразсъдното поведение на частните предприемачи и да обезсърчат спекулативните имотни инвестиции," пише той. "Предвид размерите на компанията и системната й роля обаче, властите биха се намесили, за да опитат да осигурят преструктурирането й в случай на дефолт."

Имайки предвид това, един дефолт на Eveрgrande вероятно би довел до затягане на условията на финансиране за целия имотен сектор, което ще навреди на дейността на компаниите.

"Дори и ако други строителни компании избегнат сходна съдба, строителната дейност вероятно ще пострада, тъй като те ще бъдат принудени да ограничат новите си проекти," казва Еванс-Причард, цитиран от CNN Business.

Китайската икономика се задъхва заради агресивния си подход към ограничаването на Делта варианта на COVID-19 и проблемите с веригите на доставки. Индексът Caixin, който следи представянето на производствения сектор в страната и беше публикуван вчера, пада до 49.2 пункта през август, което е първото свиване от април 2020 г.

Междувременно, китайските пазари падат тази година, след като властите взеха на прицел технологични, образователни и други частни компании, изтривайки 3 трлн. долара от пазарната капитализация на на най-големите компании в страната.

Дефолт по задълженията на голяма компания е последното нещо, от който Китай има нужда в момента.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg