Правителството смени статута на държавни имоти

630
Правителството смени статута на държавни имоти

© Pixabay

Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Надежда“ и Дневен център за деца с увреждания „Слънце“ в град Петрич ще бъдат преместени в сграда с повече място за обособяване на занимални, рехабилитационни и медицински кабинети, дворно пространство за отдих и дейности на открито.

За целта Министерският съвет прехвърля на Община Петрич собствеността върху терен с площ 7372 кв. м и петте сгради в него. С решението общината ще може да извърши ремонт на имота частна държавна собственост, намиращ се на ул. „Капитан Никола Парапанов“ № 34-а в града.

Съгласно друго правителствено решение, сдружението с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност „АСОЦИАЦИЯ ДА СЪХРАНИМ ЖЕНАТА“ ще ползва безвъзмездно част от имот - частна държавна собственост, на ул. „Кавала“ в гр. Варна за изпълнение на многопрофилни социални услуги.

В двата самостоятелни обекта с площ 171 кв. м и 179 кв. м сдружението ще предоставя безплатни социални услуги за самотни, възрастни жени с увреждания, живеещи в социален риск, чрез Център за социална рехабилитация и интеграция, и ще обособи център за социална рехабилитация и интеграция за деца с разстройства от аутистичния спектър.

Вторият център ще бъде самостоятелно здравно-социално заведение, оборудвано специализирано за деца от 3 до 12-годишна възраст, съобразно степента на увреждане.

Министерският съвет даде съгласие „Български пощи“ ЕАД да продадат два недвижими имота в Търговище с обща площ 129 кв. м. Дружеството ще предложи за продажба и апартамент в Попово с площ 58 кв. м. Продажбата на неоперативни активи е продължение на политиката за намаляване на разходите и увеличаване на приходите.

Кабинетът обяви за частна държавна собственост 14 имота на ДП „Ръководство на въздушното движение“ и даде съгласие сградите да бъдат премахнати за сметка на предприятието. Сградите са с отпадналата необходимост и поради дългия период на неизползване конструкцията им е компрометирана.

Други четири имота, предоставени за управление на Министерство на отбраната, също се обявяват за частна държавна собственост. Имотите се намират в град Хасково на ул. „Георги Сава Раковски“ и на ул. „Дунав“. След смяната на статута им, ще има възможност да се извършват разпоредителни дейности – продажба чрез търг, съгласно Закона за държавна собственост.

Професионалната гимназия по селско стопанство „Г. М. Димитров“ в град Дунавци става собственост на община Видин. Досега учебното заведение се управляваше от Министерството на земеделието, храните и горите. С решение на кабинета статутът на имота, в който се намира гимназията, се променя от публична на частна държавна собственост и се прехвърля безвъзмездно на общината.

Общинският бюджет разполага с необходимия финансов ресурс за поддържането на имота в добро състояние и няма да са необходими допълнителни средства от държавния бюджет.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg