Председателят на Evergrande налял $1.1 млрд. лични средства в компанията

879
Председателят на Evergrande налял $1.1 млрд. лични средства в компанията

© Pixabay.com

Председателят на Evergrande Хуeй Ка Йен е продал лични активи на стойност над 7 млрд. долара (1.1 млрд. долара), за да подкрепи изпитващата финансови затруднения компания, информира CNN Business, позовавайки се на китайски медии.

Хуeй Ка Йен е продал няколко къщи в Хонконг, Гуанджоу и Шънджън, както и частни самолети, информира държавното издание China Business News, позовавайки се на анонимни източници.

Средствата, които той налива в Evergrande от началото на юли, се използват за "поддържането на основната дейност на неговата огромна бизнес империя," пише изданието, допълвайки, че парите са използвани за плащането на заплати, лихвени плащания по някои облигации и пари в брой, които се дължат на инвеститори.

Част от средствата също така са използвани за довършването на имотни проекти в цялата страна.


"За момента Хуeй Ка Йен лично набира средства, за да продължи съществуването на Evergrande," пише медията.

Акциите на компанията поевтиняват с над 5% днес, след като стана ясно, че Evergrande ще набере около 273 млн. долара от продажбата на останалите си акции в компанията за продуциране на филми и стрийминг HengTen Networks.

Evergrande се опитва да продава активи, за да избегне изпадането в просрочие по свои задължения, които възлизат на над 300 млрд. долара. Засега обаче се справя с променлив успех.

В края на септември компанията обяви, че ще продаде дял на стойност 1.5 млрд. долара в Shengjing Bank на държавна компания за управление на активи. Миналия месец обаче Evegrande се отказа от плана си да продаде мажоритарен дял в поделението за управление на имоти за 2.6 млрд. долара на конкурентната Hopson Development Holdings.

Спекулациите за ролята на Хуeй Ка Йен в задържането на компанията на повърхността се засилиха. Позовавайки се на анонимни източници, в края на миналия месец Bloomberg информира, че китайските власти са казали на Хуeй Ка Йен да използва личното си богатство, за да плаща задълженията на компанията.

Той обаче не може да се справи сам, тъй като личното му състояние се оценява на около 7.9 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, което е много по-малко от стотиците милиарди долари задължения на Evergrande.

Засега компанията изглежда се справя с избягването на изпадане в просрочие по чуждестранните си облигации, които се търгуват публично, като плаща вноските си преди изтичането на гратисните периоди по всяка от емисиите.

Той предупреди за Evergrande преди 10 г., но получи забрана от ХонконгАндрю Лефт предупреждава инвеститорите за увеличаващите се рискове около Evergrande преди близо 10 години, а в резултат на неговия доклад му е забранено да търгува на борсата в Хонконг

30-дневният гратисен период за следващото плащане на Evegrande изтича на 29 ноември, според Eikon Refinitiv.

Други китайски строителни компании също пострадаха заради опасенията около Evergrande.

Тази седмица S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг на базираната в Гуанджоу строителна компания China Aoyuan Group, като книжата й вече нямат инвестиционен рейтинг.

Според рейтинговата агенция Aoyuan може би не разполага с достатъчно средства за погасяване на задълженията си и скоро може да изпадне в ликвидна криза, тъй като продажбите й на имоти падат, а падежът по част от задълженията й предстои през 2022 г.

Fitch Ratings и Moody's предприеха същия ход и понижиха рейтинга на Aoyuan заради нарасналите ликвидни рискове.

Акциите на Aoyuan, които се търгуват на борсата в Хонконг, поевтиняват с над 30% в последния месец.

Редица други строителни компании в Китай са на ръба, като базираната в Шънджън Fantasia Holdings и Modern Land, която е с централа в Пекин, наскоро пропуснаха плащания по своите задължения.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg