Продажбите на имоти в Китай с най-силен спад от 12 години насам

466
Продажбите на имоти в Китай с най-силен спад от 12 години насам

© Pixabay

Продажбите на имоти в Китай през април се понижават с най-бързия си темп от 12 години насам. Локдауните в страната, наложени заради COVID-19, допълнително охлаждат търсенето на жилища, въпреки държавните мерки за съживяването на пазара, който е един от ключовите стълбове на втората по големина икономика в света, предава Ройтерс.

Продажбите на имоти през април намаляват с 46.6% спрямо година по-рано, което е най-големият им спад поне от 2010 година насам. Темповете на понижение рязко се увеличават спрямо март, когато спадът беше с 26.17%, по данни на Националното статистическо бюро на Китай.

Стойността на имотните продажби в страната за първите четири месеца на годината са паднали с 29.5% на годишна база, в сравнение със спад от 22.7% през първите три месеца.


Допълнителното намаляване на лихвите по ипотечните заеми за някои купувачи на жилища, обявено от китайските власти през уикенда, не успя да убеди инвеститорите и анализаторите, че търсенето на имоти може да се съживи.

Секторът, който е основен двигател на икономическия растеж, е в сериозен спад от миналата година, след като властите ограничиха прекомерното кредитиране за строителните предприемачи. Тогава мерките уплашиха много потенциални купувачи на жилища, които се опасяваха, че проектите няма да бъдат завършени.

Повече от 80 китайски града предприеха стъпки за стимулиране на търсенето от началото на годината, включително отпускане на субсидии, намаления на лихвите по ипотеките и по-малки първоначални вноски.

Въпреки това, перспективите за имотите остават мрачни на фона на продължителните ограничения на COVID-19 в десетки градове, включително в Шанхай, който в момента е в седмата си седмица на локдаун.

Несигурността, липсата на доверие, увеличаването на нивото на безработица и падащият растеж на доходите също допринасят за спада в продажбите на нови жилища.

Инвестициите в недвижими имоти н Китай спадат с 2.7% спрямо година по-рано за периода януари-април.

Как имотните пазари по света ще реагират на покачващите се лихви?Ситуацията на жилищния пазар в повечето развити икономики съвсем не отговаря на мрачните икономически прогнози


Само за април инвестициите спадат с 10.1% на годишна база, което е най-бързият темпна понижение от декември насам.

Новото строителство, измерено по площ, спада с 44.19% спрямо година по-рано.

Строителните компании се надяват пазарът да достигне дъното си през второто тримесечие, а инвеститорите ревизират в низходяща посока очакванията си за продажбите през 2022 година.

Японският производител на строителна техника Komatsu отчете спад от 16.6% в използването на своите машини в Китай през април, след като регистрира подобно понижение от 17.3% през март.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg