Ръстът на лихвите срива имотния пазар и заплашва цялата икономика на Швеция

1139
Ръстът на лихвите срива имотния пазар и заплашва цялата икономика на Швеция

© Unsplash

В продължение на месеци шведското правителство се опитва да омаловажи кризата с недвижимите имоти, която срина доверието в скандинавската държава, като повтаря едно просто послание: Докато някои компании са в затруднение, страната не е. 
 
Сега Heimstaden Bostad, инвеститор в недвижими имоти на стойност 30 млрд. долара, притежаващ къщи от Стокхолм до Берлин, се бори с многомилиардна криза във финансирането, която се отразява и на един от собствениците му - най-големия пенсионен фонд в страната, съобщава Reuters. 
 
Това несъмнено повишава залозите за Швеция, европейската държава, която е най-силно засегната от глобалния срив на пазара на недвижими имоти, предизвикан от рязкото покачване на лихвените проценти през миналата година, което внезапно сложи край на десетилетието на практически свободни пари. 
 
Швеция е една от най-богатите европейски държави и най-голямата скандинавска икономика, но има ахилесова пета - пазар на недвижими имоти, на който банките са отпуснали повече от 4 трилиона шведски крони (360 млрд. долара) на собственици на жилища. Заради тези жилищни заеми шведите са два пъти по-задлъжнели от германците или италианците например. 
 
По-рано тази година Международният валутен фонд отбелязва, че исторически високите заеми на шведските домакинства, съчетани с дългово обусловените компании за търговски имоти и тяхната зависимост от местните банки, представляват риск за финансовата стабилност на държавата. 
 
Рекорден брой са анулираните проекти за жилищно строителство в ГерманияПри допитване, проведено през август, 20,7% от анкетираните строителни компании са съобщили за прекратени проекти за жилищни сгради


Имотната криза се ускорява този месец, когато пенсионният фонд Alecta, който притежава 38% дял в Heimstaden Bostad, заявява, че най-големият собственик на жилищни имоти в Швеция се нуждае от парични средства и той ще даде своя принос. 

Swedbank изчислява, че текущият недостиг на средства за Heimstaden Bostad възлиза на около 30 млрд. крони (2,7 млрд. долара). 
 
В резултат на това шведският финансов регулатор започва разследване защо и как Alecta изобщо е инвестирал 4,5 млрд. долара в имотния гигант, тъй като проблемната инвестиция представлява 4% от неговите средства, посочва още информационната агенция. 
 
Кристиан Драйер, говорител на Heimstaden, коментира, че компанията е постигнала "добър напредък в покриването на плащанията по облигациите за 2024 г." и "не разчита на незабавна капиталова инжекция за изпълнение на задълженията си". Но също така посочва, че компанията е отворена за външна подкрепа. 
 
Стокхолм се подготвя 
 
С разрастването на кризата с недвижимите имоти шведското правителство се подготвя за действие, като същевременно стиска палци да не се наложи. 
 
По-рано тази година Каролина Екхолм, генерален директор на Службата по дълга на Швеция, заявява, че правителството има малък дълг и може да си позволи да вземе по-голям заем, за да се намеси, като разгледа възможността за предоставяне на кредитни гаранции или субсидирани заеми. 
 
Източник на Reuters, запознат с плановете на Стокхолм, заявява, че макар държавата да е готова да помогне по принцип, тя съзнава потенциалния политически отзвук от подкрепата за компании, които са поели големи рискове. 
 
Как приключи бумът на недвижимите имоти в ГерманияГермания и Швеция са най-тежко засегнатите страни в Европа от глобалния спад на пазара на недвижими имоти


Драйер от Heimstaden обяснява, че компанията проучва "потенциална рекапитализация от съществуващите акционери" и е убеден, че тя може да "намали финансовия риск" отчасти чрез банково финансиране, но изразява готовност и за други форми на подкрепа. 

"Въпреки че не сме зависими от външна подкрепа, бихме могли да обмислим подходящи правителствени програми, ако има такива", акцентира той. 
 
Стокхолм се опитва да омаловажи кризата в публичните си изяви.  
 
"Има потенциални проблеми, които трябва да следим отблизо", заявява министърът на финансовите пазари Никлас Викман, малко преди проблемите на Heimstaden Bostad да станат публично достояние. "Знаем, че предстоят дъждове и снегове, но ние разполагаме с подслон. Правителството е готово да действа, за да осигури финансовата стабилност, ако се появят някакви заплахи или сътресения" 
 
По думите му проблемите на отделни компании не означават, че по-широкият сектор е в беда. 
 
Швеция е сред първите европейски държави, които изпитват затруднения при покачването на лихвените проценти, тъй като голяма част от дълговете й за недвижими имоти са краткосрочни, което я превръща в предвестник на това какво ще се случи в региона, където нарастващата цена на парите разтърсва и Германия. 
 
Защо секторът на недвижимите имоти в Германия е в криза и защо това е важноСлабост в сектора на недвижимите имоти се прояви и в САЩ и Швеция, но Германия е важна, защото е най-голямата икономика в Европа


Приблизително половината от собствениците на жилища в Швеция имат ипотеки с плаващ лихвен процент, което означава, че повишаването на лихвите бързо води до по-високи сметки за тях. Междувременно строителните предприемачи в страната често разчитат на по-краткосрочни заеми или облигации, които трябва да бъдат заменени с по-скъпи кредити. 

Heimstaden Bostad и други компании като изпитващата затруднения SBB се разрастват бързо през годините, отчасти чрез продажба на евтини краткосрочни еврооблигации, което става все по-трудно. 
 
"Станахме свидетели на един луд бум на жилищното строителство и все още не сме свидетели на срив", казва Давид Перес, шведски депутат демократ. "Продължаващо покачване на лихвените проценти в съчетание с безработица, ето от какво се страхуваме." 
 
Тъй като лихвените проценти продължават да се покачват, анализатори като Маркус Густавсон от Danske Bank смятат, че най-лошото все още не е отминало. 
 
Той посочва, че цените на жилищните имоти в Швеция са се понижили с около 10% и че пазарът може би е изминал едва половината от пътя на разрухата. 
 
"Доскоро шведите предлагаха цените на жилищата за смешни пари", казва Андреас Червенка, автор на книгата "Алчна Швеция", в която се разглежда неравенството, предизвикано отчасти от бума на имотния пазара. "С повишаването на лихвените проценти обаче тези смешни пари се превърнаха в истински и това е болезнено." 
 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg