Разбиват по четири апартамента дневно в София

1220
Разбиват по четири апартамента дневно в София

© Pixabay

Около четири апартамента дневно тарашат крадците в София, става ясно от данните, предоставени от пресцентъра на СДВР за вестник Монитор.

От началото на годината до края на октомври в столичната полиция са регистрирали общо 1291 домашни кражби, което е със 148 по-малко, в сравнение със същия период на миналата година.

Причината за това е, че вследствие на мерките, въведени за ограничението на пандемията от COVID-19 - както от държавата, така и отделно от работодателите, голяма част от хората останаха да работят от вкъщи.


Така апашите не могат да претърсят жилището за скъпоценности. Преди те разчитаха именно на часовете от 10 до 14 ч., когато възрастните хора излизаха на пазар, останалите бяха на работа, а децата - на училище.

Въпреки спада на домовите кражби обаче, случаите на този вид посегателства стават все по-куриозни. Един от най-абсурдните случаи, споделени във Facebook в последните дни, е за кражба на цяла кухненска инсталация от вила в София.

Собственичката на имота разкри, че апашите са отмъкнали още и диван, легла, като дори са свалили и лампите в кухнята и стаите, а щетите възлизат на над 10 хил. лв.

Пред камерата на Нова телевизия собственикът на къщата призна, че крадците дори са сготвили и ядене. Това става ясно от откритите остатъци от храна. Той също така разказа, че имотът е бил необитаем в продължение на 5 дни, а крадците са прекарали поне два дни в изнасяне на мебелите.

„Имали са абсолютното спокойствие, че нищо не може да им се случи, макар че имаме СОТ”, разказа Стоян Зарков.

Оказва се, че заради спиране на тока от охранителната фирма не са получавали сигнал от къщата. Така близо 4 дни вилата не е била под наблюдение.

Служителите на СОТ нито са отишли на мястото, нито са се обадили на собствениците на вилата.

Под поста за посегателството потребители споделят подозрението, че именно служители на СОТ са замесени в наглата кражба: "Здравейте, ние имаме същата случка, на същото място, към същия СОТ.

Смятаме, че това са охранителите на фирмата, сложихме камери и видяхме как единият прескача оградата през нощта, под претекст, че имало сигнал, а сигналът дойде, след като го хванаха периметърните датчици“, пише потребител във Facebook.

Вилите са сред най-честите „мишени“, които апашите набелязват. Причината за това е, че присъствието на стопаните там е сезонно и къщите стоят необитаеми през голяма част от годината.

Така, освен че собствениците няма да спипат обирджиите „в крачка“, се намалява и възможността те да бъдат забелязани от съседи, които също не присъстват постоянно в сезонните си имоти.

Повечето апаши проучват предварително мястото, което ще атакуват, за да разберат дали в действителност в него се помещават ценности. Те също така разучават и поведението на стопаните на жилището – кога излизат, за колко време и колко човека живеят в имота.

Професионалистите имат и свои канали от доносници, които им предоставят нужната информация, преди да пристъпят към действие.

Други пък действат спонтанно и избират апартаменти или къщи с лесни за отключване или разбиване врати. Те се насочват към такива, които са изработени от нездрави материали или с несигурни заключващи механизми.

На пазара има много възможни опции за механизми с добра защита, но често те са доста скъпи. Въпреки това обаче, дори и с по-малко средства, хората могат да осуетят плановете на крадците или поне да ги забавят. Мерки, като поставянето на резе, също могат да помогнат, тъй като те усложняват действията на апашите.

Самият обир продължава от 20 до 40 минути, като най-честа „плячка“ са бижутата, ценните предмети и парите, а отнемането на техника, като телевизори и телефони, е отживелица.

В последно време възникват все повече пречки за обирджиите, а полицаите ги залавят все по-лесно. Това са и част от причините за значителния спад на този вид посегателства.

Намаление се отчита и на всички останали кражби, в сравнение с миналата година. От началото на 2020 г. до края на октомври техният брой за цялата страна е 22 729, а през 2019 г. разследващите за засекли над 27 хил. набези на апашите.

През октомври пък са регистрирани 1846 кражби, което бележи ръст, в сравнение със септември 2020 г. Разследващите са разкрили всяка четвърта кражба, става ясно още от данните на ведомството.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg