Развитие на професията оценител в Европа

876
Развитие на професията оценител в Европа

Председателят на TEGoVA /Европейската група на оценителските асоциации/ Крис Гржесик връчи на 30 октомври 2018 г. сертификати на първите 10 оценители в страната с дезигнацията REV/Recognized European Valuer – признат европейски оценител/, присъждана в България от Камарата на професионалните оценители. 

Крис Гржесик FRICS IRRV (Hons) REV е Председател на TEGoVA и Изпълнителен директор на Polish Properties

Tой е роден във Великобритания, понастоящем практикуващ в Полша, с над 35 години опит като консултант в сферата на недвижимите имоти във Великобритания и Централна Европа.


Във Великобритания е работил 12 години като оценител в Оценителския офис на британското правителство, а след това е партньор в Kinney & Green в Лондонското сити. През 1991 г. основава звеното за недвижими имоти на Price Waterhouse в Полша, като консултира по това време проекти в Чешката република, Унгария и Русия. След това преминава като партньор през най-големите консултантски агенции в Полша и през 2004 г. основава своя собствена компания - Polish Properties. Понастоящем той е председател на TEGoVA, част от RICS управленските органи и представлява Полската федерация на оценителските асоциации. Има множество научни публикации и е съавтор на Полските оценителски стандарти.

Вижте какво сподели той пред Profit.bg: 

  1. Защо към момента - края на 2018 г., е важно за оценителите, работещи в еврозоната, да имат синхронизирани добри професионални практики?

За да се отговори на този въпрос е нужно да се върнем десетина години назад към времето, когато бяхме свидетели на колапса на Лемън Брадърс през септември 2008 г. и последвалата историческа финансова криза. Фокусът тогава попадна и върху професията на оценителя като част от търсенето на причините за тази криза. По това време много коментатори и анализатори, сред които и представители на Европейската комисия, се изненадваха от факта как е възможно да няма хармония и консистентност на различните методи на оценяване, използвани от оценители, както в рамките на държавите от Европа, така и дори в границите на една страна. От този момент нататък, оценителската професия бе призована да постави ред в собствената си къща.

TEGoVA постави този вътрешен ред с публикуването на подобрената версия на Европейските оценителски стандарти /EVS/ и имплементирането на паневропейската оценителска квалификация REV – Recognized European Valuer – “признат европейски оценител“.

Бихме могли да заключим, че съвременният облик на европейската оценителска професия се роди в резултат на кризата.

  1. Какво е значението на споделените добри практики в оценяването за потребителите на оценителски услуги?

Европейските оценителски стандарти /EVS/ са създадени, за да бъдат в полза не само на оценителите, но са написани така, че бъдат разбираеми и от техните клиенти и потребители на оценките. Това е много важно от гледна точка на осигуряването на комфорт за клиентите, че предоставените им услуги са на необходимото високо ниво.

  1. Кои са ключовите потребители на оценки от сертифицирани REV оценители в Европа?

Банките и другите финансови институции са може би най-големите потребители на нашите услуги, но и други значими и не по-маловажни поръчители са правителствата, местните общински власти, съдилищата, одиторите и всички други участници на пазара на недвижими имоти.

  1. Какви са професионалните и етични принципи, чрез спазването на които, REV сертифицираните оценители осигуряват на потребителите на услугите им продукт с по-високо качество?

Европейските оценителски стандарти /EVS/ включват набор от етични норми и професионални правила, които всеки сертифициран REV оценител трябва да следва. Те включват правила, които засягат избягването на конфликтите на интереси, конфиденциалността по отношение на клиентите, професионалните компетенции и почтеност в бизнес поведението.

  1. Моля споделете Вашия персонален опит за значението на оценяването, свързано с финансовото отчитане на бизнес операциите?

Като Изпълнителен директор на специализирана оценителска компания във Варшава, аз изготвям и преглеждам много оценителски доклади за нуждите на финансовата отчетност. Този вид оценки достигат обем до 50% от нашия бизнес и съответно можем да твърдим, че оценките за целите на финансовата отчетност са наистина много важни. На практика Европейските оценителски стандарти /EVS/ посвещават цял раздел точно на този вид оценяване.

Що се касае за бизнес операциите, тук е мястото да спомена, че на последната Генерална асамблея на TEGoVA в Атина миналия месец 85 делегати, представящи оценителските организации от 58 държави, взеха революционното решение да задвижат процеса по утвърждаване на Европейски стандарти за бизнес оценяване /EBVS/. Те ще бъдат адаптирани за нуждите на REV оценителите, които и днес изготвят бизнес оценки и оценки на недвижими имоти и които искат да се профилират и в областта на бизнес оценяването след придобиване на съответния опит, знания и експертиза. В тази връзка TEGoVA ще подкрепи разнообразие от обучителни инициативи, които да подпомогнат оценителите на недвижими имоти да усъвършенстват компетенциите си и в областта на бизнес оценяването.

Нашето послание е, че бизнес оценяването не е изключителен прерогатив на финансистите. Оценителите на недвижими имоти могат да бъдат също толкова компетентни в тази сфера.

TEGoVA e Европейската група на организации на оценителите от Европа. Към момента в нея членуват 74 национални организации на оценители от 37 държави, представляващи повече от 70 хил. оценители в Европa. Българските членове на TEGoVA са Камарата на независимите оценители в България (КНОБ) и Камарата на професионалните оценители /КПО/.

Камарата на професионалните оценители е сертифицирана от TEGoVA да присъжда квалификационна степен REV за страната.
 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg