Съдия изпълнител продава хотел в Банско за 8 млн. лева

3474
Съдия изпълнител продава хотел в Банско за 8 млн. лева

© Pixabay

20 хотела и 60 кръчми извадиха на тезгяха частни съдебни изпълнители от цялата страна в края на лятото. Това показа проверка на вестник „Монитор“ в регистъра на публичните продажби на Камарата на ЧСИ-тата.

Най-скъпият хотел, обявен на търг, се намира в Банско и началната му цена е близо 8 200 000 лв. Той е на груб строеж и се намира в местността Грамадето на зимния курорт.

Според обявата хотелът е замислен като апартаментен комплекс и се състои от 3 отделни сгради. Общо в тях са разположени около 30 самостоятелни жилища, а всяка сграда разполага със собствена рецепция.


Въпреки че достъпът до имота минава през черен път, а самите сгради са недостроени, всеки, желаещ да го купи, ще трябва да плати май-малко 8.2 млн. лева.

Само за участието в търга, който ще се състои на 7 октомври, когато ще бъде проведено и самото наддаване за имота, всеки кандидат-купувач пък ще трябва да внесе по сметката на ЧСИ-то 820 000 лв. задатък. Парите се възстановяват, ако участникът не успее да спечели търга.

При него ЧСИ-то отваря всички подадени оферти и обявява за купувач далия най-висока цена. Ако някой реши, че може да предложи повече пари, има възможност да направи това, като стъпката отново е около 820 000 лева, над печелившата оферта.

Втората най-скъпа оферта е с цели 6 млн. лева след първата и е за хотел, който се намира в местността Горна Росица край Габрово и е пуснат за продажба заради дългове към банка.

В описанието му е записано, че имотът е бивш почивен дом, а целият е с площ от малко над 5 декара. Комплексът включва както част за настаняване, така и ресторант и конферентна зала.

За около 1.4 млн. лв. пък са пуснати за продажба три хотела в Рибарица, Кошарица и Пампорово. Както и предишните два, те са обявени за продан заради дългове на собствениците, които не са покрити в законовия срок.

Най-евтиният имот в тази графа пък се намира край Видин и може да стане собственост на всеки мераклия, готов да брои за него повече от 40 000 лв. Сградата обаче е в много лошо състояние и се нуждае от основен ремонт.

Освен хотелите, на тезгяха са извадени още и 60 заведения в цялата страна, както и още 138 магазини и търговски площи. Кръчмите, обявени за продажба, вървят между над 1 000 000 и 7000 лева. В горния ценови диапазон се предлагат заведения, които са напълно обзаведени и са култови за съответния град.

Най-евтините оферти пък са за тип квартални заведения, в които отдавна не са правени подобрения.

От годишния доклад на камарата става ясно, че през 2018 г. в платформата са публикувани 41 174 броя обяви за продажби на имущество.

„За сравнение обявите са били 51 699 за 2017 г.“, подчертава се в документа. През 2018 г. обявленията за продажба на недвижими имоти са били 37 024 броя спрямо 46 545 за 2017 г.

Отделно в регистъра миналата година са били пуснати за продажба 1606 МПС, като техният брой е само с 91 по-малко от предишната година. Освен това са публикувани и 2544 броя обяви за пуснати на търг движими вещи. Те са с малко под 1000 по-малко в сравнение с 2017 г., когато са били 3457.

„Тук правим следното важно уточнение –броят на публикуваните обявления не означава реално извършени продажби, нито пък че толкова имоти са предмет на изпълнение. В много случаи се провеждат по няколко продани на едни и същи имоти поради липса на наддавачи“, допълват в годишния си доклад от камарата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg