Само 2 от 140 проверени строежа по морето спрени

1442
Само 2 от 140 проверени строежа по морето спрени

© Pixabay

Само 2 от 140 проверени строежа от ДНСК в черноморските общини у нас за първите 4 месеца на годината са завършили със заповед за спиране на работата на обекта.

Това сочат данните, предоставени на вестник „Монитор“ от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), която е част от МРРБ.

От ведомството припомнят, че ДНСК упражнява контрол върху законосъобразността на строежите от първа, втора и трета категория. За цялата страна общият брой на проверките е 3292, като само след 9 от тях за обектите или части от тях е била налагана забрана за продължаване на градежите или в 1 от 365 случая.


Основните причини, налагащи издаването на заповеди за спиране на изпълнението на строежите или на части от тях, са отклонения от одобрените инвестиционни проекти към издадените разрешения за строеж, както и поради възникнали аварии в строителството.

На територията на цялата страна за първите 4 месеца на годината доброволно са премахнати 8 строежа с влезли в сила заповеди за премахване, издадени от органите на ДНСК.

На територията за този период на Черноморието няма премахнати строежи. От изпратената информация става ясно, че не се е налагало принудително премахване на незаконни обекти.

Основните причини, налагащи издаването на заповеди за спиране на изпълнението на строежите или на части от тях, са отклонения от одобрените инвестиционни проекти към издадените разрешения за строеж, както и поради възникнали аварии в строителството.

Обикновено с наближаването на предстоящия активен туристически сезон по Черноморието общините следят за спазването на ограниченията за строежите в курортните зони. Те са регламентирани в Закона за Черноморското крайбрежие, според който строителните работи се прекратяват на 15 май.

Местните власти в Бургас отпуснаха аванс на строителите и отложиха забраната с месец и половина. Ветото за строителство влиза в сила чак на 1 юли. Според общинарите обектите в процес на изграждане са далеч от плажните ивици и дейностите с нищо няма да пречат на туристическия сезон.

В момента текат основно ремонти по кварталите. В община Поморие забраната влиза в сила от 15 юни до 15 септември, като ограничението касае само Поморие и Ахелой, но не и селата.

В Созопол и всички крайбрежни курорти на територията на общината забраната влиза в сила от 15 май, като след тази дата строго се забранява влизането на строителни машини и техника. Ветото остава до 1 октомври. На строителите е даден срок до 30 май да приключат окончателно с всички довършителни работи.

Дотогава те трябва да извършат ограждане и обезопасяване на строителните обекти, както и да изчистят тротоарите и уличните платна около строежите от строителни материали и механизация. За територията на Созопол и вилно селище Дюни, считано от 15 май 2021 г. до 1 октомври 2021 г., са забранени включително и вътрешните довършителни работи.

В община Царево, със заповед на кмета Георги Лапчев, от 15 май до 1 октомври са забранени всякакви строителни и монтажни работи на територията на Царево, Ахтопол, Варвара, Синеморец, Лозенец и Резово. До 22 май всички недовършени сгради трябва да бъдат оградени и обезопасени.

В общините Несебър и Приморско строителството спира за периода 15 май - 1 октомври, като забраната се отнася и за най-големия морски курорт Слънчев бряг. Строежи там има само в Западната зона, която е най-отдалечена от морето, но тя също попада в забраната.

Изключения от забраните се допускат само и единствено за изпълнението на неотложни аварийно-ремонтни работи и геозащитни мерки.

В област Добрич в момента има един голям строеж на хотел в село Тюленово, който е в регулация и работите ще спрат след 15 май, съобщи кметът на община Шабла Мариян Жечев. По информация от пресслужбата на общината в град Балчик на първа линия, по крайбрежната алея Дамбата няма строежи. В Кранево се довършват 3 хотела със 700 - 800 стаи и се предполага, че до 15 май те ще бъдат готови.

Пет имота на село, в които си заслужава да инвестирате не само париЗнаете ли, че към 31 декември 2020 г. в градовете у нас живеят 5 043 186 души? Те представляват 72.9% от населението на страната

Затворените комплекси с къщи хит по крайбрежието

В момента по Черноморското крайбрежие най-атрактивно за инвеститорите е изграждането на еднофамилни къщи и най-вече в затворени комплекси. Това каза за „Монитор“ Петър Каменов от Националния регистър за ново строителство и реконструкции.

„В област Бургас се строи най-вече в града и в кварталите Крайморие, Банево, Сарафово и други квартали около града. В Крайморие има няколко такива активни проекта. За област Варна е интересно, че има динамичен пазар в „Св. Св. Констаттин и Елена“, където строителството е най-активно, почти като Слънчев бряг от едно време.

Там се изграждат 13 големи проекта - 3 само за хотели, а останалите 10 за апартаменти комплекси за даване под наеми или за сезонно ползване от собствениците. Общото РЗП е почти 99 000 кв.м. 30 0000 квадрата са за хотелите. В цялата област Варна само за хотели площта, която се гради активно, е 72 000 кв.м, а апарткомплексите в района са общо 68 000 квадрата. От тях 57 000 кв.м в „Св. Св. Константин и Елена“.

В съседната област Добрич горещата точка е Кранево. Там се правят основно хотели и също ваканционни комплекси за даване под наем. 15 000 кв.м са хотелите в строеж.

Зоната е атрактивна за инвеститорите, защото имаше свободни терени за застрояване. В Каварна и Балчик се градят по-малки хотели и апарткомплекси. В цялата област се изграждат по морето 76 000 квадрата.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg