Сграда на Марсел Бройер отваря отново като луксозен хотел

22500
Сграда на Марсел Бройер отваря отново като луксозен хотел

Марсел Бройер е на върха на славата си през 1968 г., когато му е възложено да проектира нов щаб на Armstrong Rubber Company в Ню Хейвън, Кънектикът.

Неговият план включва девет етажа от предварително излята бетонна фасада, с административни офиси над ниско разположени помещения за научноизследователска и развойна дейност.

Структурата се извисява високо над паркинга, две междущатски магистрали, магазин на IKEA и близкото пристанище. Зловеща реликва от съвременната индустриална ера, тя до голяма степен е изоставена през последните три десетилетия, откакто последният й собственик - Pirelli Tyres, я продава през 1999 г.

Днес всичко е различно. Забележителният комплекс на Breuer току-що отвори врати, като Hotel Marcel New Haven, Tapestry Collection by Hilton. Проектиран и разработен от Брус Бекер от Becker & Becker, той е планиран като първия хотел с нулеви емисии в Съединените щати, генериращ поне толкова енергия на място, колкото консумира.

Устойчивостта на околната среда е централна за плана на Бекер от самото начало и ще даде нов живот на обект, който някога е произвеждал части за автомобилната индустрия.

Бекер купува сградата през 2019 г. за 1.2 милиона долара. Това може да звучи като изгодна цена, но тя не включва 4-те милиона долара, необходими за премахването на азбеста. Това също означава, че повечето от историческите интериори трябва да бъдат премахнати.

Все пак местоположението му е хубаво. Хотел Marcel е най-близкото място за настаняване до Union Station - десетият най-натоварен център на Amtrak в САЩ и се намира на близко разстояние с кола от кампуса на Йейл Уест. От горните му етажи се открива драматична гледка към пристанището и центъра.


За интериора Бекер се обръща към Dutch East Design - базирана в Бруклин фирма, която има опит с регенерирани сгради. Фирмата черпи вдъхновение от жените художници от Баухаус, препратка към личната история на Бройер - той е един от първите студенти на академията.

Във всяка стая има стол Breuer Cesca, тапициран с плат Anni Albers и геометрични висящи килими от бруклинския художник Кори Зиглер, теракотени плочки и скулптурни осветителни тела от местни художници.

В допълнение към очаквания LEED Platinum сертификат, който се оценява от New Buildings Institute, хотел Marcel няма да използва природен газ. Хотелът работи на ток, а кухнята е изцяло оборудвана с индукционни котлони.

Осветлението в цялата сграда изпраща захранване през Ethernet, намалявайки консумацията на енергия с до 30%. Предварителните данни показват, че сградата може да работи неограничено време извън мрежата.

Бекер, от своя страна, се надява, че хотел Marcel ще постави тенденция за ново поколение хотели, както и за електрическата мрежа на САЩ. Той е малка, но значителна стъпка към промяна на тази парадигма, която почита наследството на модернизма, като гледа към бъдещето.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg