Сградата, която краде топлина от телата на обитателите си

3238
Сградата, която краде топлина от телата на обитателите си

© Instagram

Повече от четвърт милион пътници минават през Централната гара на Стокхолм всеки ден, без да знаят, че телата им се използват за производство на енергия.

За разлика от машините във филма „Матрицата“, които заробват хората и буквално изсмукват енергия от телата им, пътуващите от Централна гара Стокхолм не са ограничени в движението си.

Те са свободни да се скитат наоколо. Всъщност, колкото повече се движат, толкова повече енергия произвеждат, посочва Amusing Planet.


Централната гара на Стокхолм е място, на което почти всеки бърза да стигне до някъде. Хората вървят бързо по мраморния под и дърпат багажа си. Някои спират за кратко да си вземат вестник или чаша кафе.

Всички тези дейности генерират огромно количество телесна топлина. Прибавете към това всички уреди, бълващи топлина в кухните на различните ресторанти - получава се топъл и приятен интериор дори в мразовита зимна сутрин.

Преди няколко години инженери от шведската компания за недвижими имоти Jernhusen измислят начин да овладеят тази излишна енергия и да я прехвърлят в друга сграда, разположена наблизо.

Използването на топлина от тялото за затопляне на сграда не е нова концепция. Почти всяка сграда, която е пренаселена, като търговски центрове и киносалони, прави това през зимата, за да намали разходите си за отопление, тъй като топлината, генерирана от човешките тела, естествено повишава температурата на мястото, в което те са разположени.

Новото тук е да се вземе излишната топлина и да се прехвърлим в друга сграда.

„Това е стара технология, която се използва по нов начин. Единствената разлика тук е, че местим енергията между две различни сгради ”, казва Клас Джонасон, който е един от създателите на системата и ръководител на отдела за опазване на околната среда на Jernhusen.

Ето как работи системата: топлообменници, инсталирани във вентилационната система на гарата, абсорбират излишната топлина на тялото и я използват за затопляне на вода в подземни резервоари. След това водата се изпомпва през тръби до 13-етажната офис сграда Kungbrohuset на около 100 метра от нея, която е включена в основната отоплителна система.

Тя не само е екологична, но и намалява енергийните разходи на офис блока с до 25%.

Технологията работи за страни като Швеция, където енергията е скъпа, а зимата дълга и студена. Други страни, като САЩ, може да не видят същите финансови ползи, след като инвестират в изолацията, тръбите и помпите.

Има и други ограничения при използването на технологията, като например сградите да са разположени близо една до друга, в противен случай топлината би се изгубила, ако се налага да се изпомпва на дълги разстояния.

В този индийски град произвеждат ток от отпадни водиВ Ченай използват подход който позволява пречиствателните съоръжения да бъдат енергийно независими

Високата цена на енергията принуждава шведските инженери да измислят новаторски, а понякога и ужасяващи начини за отопление на домовете в Стокхолм. Преди няколко години градът започва да изгаря труповете на зайци, убити в местните паркове, вместо обичайните въглища или газ, за ​​да се генерира енергия.

Проектът за отопление на Централната гара на Стокхолм не е единственият по рода си. На метростанция Rambuteau в Париж подобна система функционира вече почти десетилетие. Топлината, генерирана от телата на пътниците, както и от влаковете се използва за отопление на жилищна сграда, разположена директно над метростанцията.

В Осло топлината от отпадъчните води се използва за отопление на домовете на хората. Подобни проекти се изпълняват и в други страни, като Финландия и Австрия. Mall of America в американския щат Минесота също използва топлината на тела на купувачите, за да допълни отоплителната си система през зимата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg