Ще падне ли стойността на наемите у нас?

3856
Ще падне ли стойността на наемите у нас?

© Pixabay

Купувачите на имоти днес са в по-силна позиция от преди въвеждането на извънредното положение в страната.

Причините за това са няколко – те са по-малко на брой и определят правилата, а оттук и по-лесно могат да договорят отстъпки от обявената цена, като в повечето случаи тя варира между 5 и 10%.

Евентуалният спад на броя на сделките (в следващите дни се очакват данните от Агенцията по вписванията за второто тримесечие на 2020 г.), както и на цените, биха довели и до понижение в стойността на наемите при новото строителство.

А за това си има и логични обяснения. Какви са те:


Отдаваните имоти през AirBNB и Booking

Сегментът за краткосрочно отдаване пострада най-силно в кризата, главно поради липсата на туристи, които често отсядаха в тях. Собствениците на тези имоти вече се ориентираха към търсене на по-дългосрочни наематели.

Колко можем да спечелим от отдаване на имот в Airbnb?Кой български град има най-висока оценка от AirDNA

Повишено предлагано, но има ли толкова наематели в момента?

Ваканционният период за университетите, както и излизането на пазара на част от имотите, отдавани краткосрочно, допълнително усложняват обстановката в момента, влошена от повишилата се безработица в страната в последните месеци, както и от понижените доходи на голяма част от домакинствата.

„При наемите продължава да се наблюдава предлагане значително превишаващо търсенето. Огледите и сделките са намалели значително. Разбира се, трябва да се отчете и че не сме в сезона на активните сделки с наеми. Той настъпва след 15 август и трае между два и три месеца.

Реално с началото му ще се разбере дали ще бъде, като други години, или преминалото извънредно положение ще има продължаващ ефект с допълнително намаляване на търсенето и наемните цени и по-малко сделки“, каза за Profit.bg Людмил Боянов, мениджър и консултант по жилищни имоти в Arco Real Estate.

Подобно мнение изказа и Георги Палпурин, управител на Broker360.

"Корона кризата се отрази най-вече в бизнес сегмента. Офис площите, търговските площи, логистичните центрове и производствените имоти са изправени пред сериозна бариера. Нормални са отстъпки за нови и предоговаряне на вече сключени договори. Наемодателите са отговорни и готови на компромиси с ясната мисъл, че за да се плащат наемите, бизнесът трябва да работи", заяви той.

В жилищният сегмент нещата се нормализират и на този етап има лека корекция в наемните цени.
 
Посоката на движение на пазара на наеми ще се изясни с излизането на икономическите данни, заетостта и най-вече дали ще има нови ограничения, породени от пандемична обстановка в следващите месеци, каза още Палпурин. 

Имотите - нагоре или надолу? 6 довода в подкрепа на двете тезиКакво е вашето мнение по този въпрос?

Какво можете да направите?

Малко над 15% от хората в България живеят под наем, сочат последните данни на Евростат. И ако хората, закупили имот с кредит, имат притеснения за вноските си, то голяма е вероятност останалите да закъсняват с наема си. В САЩ общо 32% от хората не са платили вноската си по кредита или наема през юли, като от тях 13% са направили частични вноски.

Добрата новина поне за момента е, че банките позволиха на клиентите си да удължат крайния срок за отсрочване на задълженията до 31 март 2021 г.

Каква са опциите ни, ако сме под наем?

Говорете с хазяина си – бъдете честни

Независимо дали става въпрос за семейството или бизнеса ви – бъдете честни. Голяма част от собствениците биха влезли в положението ви. Помолете за временно намаляване на наема или пък преподписване на анекс към договора ви за още една година, но за по-ниска сума.

София в Топ 30 на градовете с най-поскъпващи имотиСофия заема престижно място в световна класация за ръст на цените на имотите

Потърсете по-евтино и по-малко решение

Да, това също е решение. При по-голямото предлагане със сигурност можете да се огледате за по-евтин вариант. Ако работите от вкъщи, а не от офиса, то тогава можете да прекарате известно време и в друго населено място.

Запитвали ли сте се какви са наемите в морските или планинските курорти в момента? Дали няма да ви струва същата или по-ниска сума, но пък за сметка на това да се радвате на плаж или чист планински въздух?

Вариант е и да потърсите нов имот, който да наемете с ваш приятел, роднина, колега и т.н.

Купете си собствен имот

Лихвите по ипотечните кредити никога не са били по-ниски. Да, може и да продължат да се понижават, но това ще зависи най-вече от това кога страната ни ще бъде приета в еврозоната. А този процес може да отнеме между 2-3 до 5 години. 

В случай че работното място и заплатата ви не са променени, т.е. изпитвате сигурност в настоящите несигурни времена, то може би трябва да се огледате и за вашия нов дом. Какво по-хубаво от това вноската ви по кредита да е равна на наема, който плащате в момента? 

Сграда Царибродска - близо до метро и на цени от 936 евро/кв. м.Проектът се реализира от инвестиционна фирма с дългогодишен опит, насочена към създаването на сгради, които се отличават с функционалност, качество, луксозно изпълнение и оригинална архитектура

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg