Силен интерес към сделки с имоти по морето и в София

2620
Силен интерес към сделки с имоти по морето и в София

© Pixabay.com

Сключените сделки с имоти през второто тримесечие на 2017 г. в София, Варна и Бургас отчитат най-сериозен ръст спрямо година по-рано, става ясно от справка на Profit.bg на база данни от Агенцията по вписванията.

Повишението на сделките с имоти в Бургас е от 10.36%, докато в София и Варна се отчита ръст от респективно 8.95 и 5.95%.

Спад от около 10 на сто обаче има в Ямбол и Плевен, докато за Пловдив активността бележи понижение от близо 8%.

За второто тримесечие на 2017 г. в страната са отчетени 54 613 покупко-продажби на имоти, което е с 2.77% по-малко спрямо сравнимия период на година по-рано. 

Първи спад на депозитите от 13 месеца насам, къде влагаме паритеИма ли други алтернативи за парите ни, освен имотите?

От началото на годината броят на трансакциите с недвижимости вече е 91 674 спрямо 99 142 за периода 1 януари - 30 юни 2016 г. Отчетеното понижение е от 7.53%.

Само преди дни от Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ) уточниха, че голяма част от сделките с имоти в сгради ново строителство, не се отчитат в статистиката на Агенцията по вписванията. Практиката при тях е да се продават на разсрочено плащане и собствеността на тези жилища да бъде прехвърлена на един по-късен етап на строителството.

Оттам също така прогнозираха, че през 2017 г. ще станем свидетели на ръст в цените на имотите от около 4-8% спрямо 8-10% за предходната година. 

„Зелени“ ли сме да купуваме „на зелено“?Покупката на жилищен имот „на зелено“ има своите предимства и недостатъци

Консултантската компания Knight Frank, която изследва 55 имотни пазара в света, установи, че цените на имотите в България са се повишили с 8.1% в края на първото тримесечие спрямо 12 месеца по-рано. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg