София, Пловдив, Варна или Бургас - къде къщите са най-евтини

42379
София, Пловдив, Варна или Бургас - къде къщите са най-евтини

Както вече посочихме, цените на къщите и парцелите в София се движат в унисон. Пазарът на парцели в столицата е най-голeмият и ликвиден в страната, но да погледнем как стоят нещата и в останалите три водещи града.

Напълно логично, най-скъпи са парцелите в столицата със средна цена от 156 000 евро. В Пловдив този показател възлиза на 154 000 евро. 

Следват парцелите в Бургас със средна цена от 122 853 евро и тези във Варна с цена от 79 000 евро въз основа на офертните цени в имотния сайт imot.bg.

Средната цена на парцелите в Града под тепетата е при ниво от 70 евро за кв. м - близо наполовина на цената в София, където тя е 130 евро за кв. м.

Най-евтини за квадратен метър са парцелите в Бургас – при ниво от 61 евро, докато във Варна цената е 75 евро.

Най-малки по размер са средните парцели, предлагани във Варна, като въз основа на цената им за кв. м и общата цена те са с големина от 1 053 кв. м. Следват тези в София – с големина от 1 200 кв. м.

Как стоят нещата при къщите?

По отношение на цените на къщите, най-евтините имоти откриваме в Бургас. Там средната цена на къщите е 79 500 евро.

Най-ниска е и цената на къщите за квадратен метър в морския град - при ниво от 513 евро за кв. м. Средната големина на къщите там е 155 кв. м.

Вижте още: Най-скъпите къщи в покрайнините на София

Втори в класацията е Варна с цени на този тип имоти от 100 000 евро. Там къщите са със средна цена за кв. м от 651 евро, а средната им големина е 153 кв. м.

Къщите в Пловдив поскъпват сериозно през тази година, за да изпреварят по цени тези от Варна – и да достигнат ниво от 111 500 евро. С близо 20% се повишава средната им цена от началото на годината, до 624 евро за кв. м, като те са със средна големина от 178 кв. м.

Разбира се, най-скъпите къщи откриваме в София, където средната им цена е 165 000 евро, или над два пъти повече, в сравнение със средните цени на къщите в Бургас. Значително по-висока, в сравнение с останалите градове, е и средната цена на къщите в София за квадратен метър - при нива от 731 евро, според данните на imot.bg.

Средната къща, продавана в столицата, е с големина от 225 кв. м.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Стоян
# 0
04:11 | 4 November 2015
Аз не мога да разбера защо, като се пише статия за България се използват снимки от САЩ. Нима не всички знаем че в България такива къщи няма. Има или панелки или кичозни,безвкусни палати. Аз давам 1лв и 50 стотинки на квадрат в центъра на София. Толкова струва нашата циганска родина.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg