Софиянци се местят на село, продават панелките

11167
Софиянци се местят на село, продават панелките

© Pixabay

Софиянци ударно се изнасят от столицата, продават панелните си апартаменти и изкупуват имоти в близост до града.

Хора от други краища на България пък все по-често предпочитат да купуват жилища в София, а не да ги наемат.

„Това явление е сравнително ново и се наблюдава след трите вълни на корона кризата, като трайно се налага като тенденция", коментират пред вестник „Телеграф“ брокери.


Анализът на брокерските посредници показва, че през първото полугодие на 2021 г. са сключени повече сделки, отколкото до юни 2020 г., а в сравнение със същия период на 2019 г. се наблюдава същински бум.

Повишение

„Цените на имотите трайно се повишават и няма тенденция към спад, а дори напротив - очакват се още по-високи нива до края на годината. Сега се сключват сделки при цени за центъра на София и южните квартали, започващи от над 2000 евро на квадратен метър“, обясни за „Телеграф“ брокерът Борислава Йонкова.

Според данните за цялата страна има ръст от около 20%, а в София е дори към 30% на продажбите, в сравнение с предходните две години. „Промени се профилът на търсените имоти след трите вълни на пандемията. Забелязва се увеличаване на сделките с парцели и къщи извън София, на близки до столицата места“, коментира пред „Телеграф“ Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара в България.

Според него една от причините е, че след дните на изолация хората предпочитат да са извън града, на по-просторно място с двор, а не затворени между четири стени.

Развитие

„Колкото софиянци желаят да напуснат града, двойно повече са желаещите да го населят. Това е заради възможностите за работа, образование и не на последно място в кризата - по-доброто медицинско обслужване. Търсенето на жилища в столицата е огромно, а пазарът дори не предлага чак толкова атрактивни оферти. Едно от най-важните неща е локацията на имота. Има разлика дали жилището ще е в „Обеля“ или в „Лозенец“. Хората от другите градове предпочитат централните части и южните квартали на столицата. Материалната база е по-добра, има развит транспорт и комуникации“, отбеляза брокерът Йонкова.

От бранша са категорични, че цената на имота зависи главно от местоположението му и качеството на строителството. „Вече хората предпочитат панелни жилища, защото се усетиха, че в доста от случаите новото тухлено строителство далеч не отговаря на качествата, които очакват, а цените са космически“, коментира друг брокер.

Пет имота на село, в които си заслужава да инвестирате не само париЗнаете ли, че към 31 декември 2020 г. в градовете у нас живеят 5 043 186 души? Те представляват 72.9% от населението на страната

Изгодно

„Голяма част от сделките с недвижими имоти се сключват с банково кредитиране на купувачите. Това се дължи най-вече и на изгодните жилищни кредити, които предлагат банките. Ниските лихви по тези кредити дават възможност на купувачите за придобиване на жилище веднага, а това, от своя страна, раздвижва значително пазара на недвижими имоти“ обясни Красимир Анадолиев.

Освен с изгодни кредити, хората разполагат и със собствени средства. Вероятно по време на изолацията са успели да спестят достатъчно пари и сега предпочитат да ги инвестират. Брокерите обясняват този факт и с тенденцията към нулевите лихви по депозити и политиката на някои банки да таксуват средства над определен размер.

Това кара хората да предпочитат инвестиция в имот, който впоследствие да отдават под наем. „Голям капитал дойде и от чужбина. Много българи се върнаха с пари и сега искат да ги инвестират именно в покупка на жилище в центъра на София. Други пък искат къщи на от 20 до 50 км от центъра на столицата и това също повиши цените на вилите край града“, отбелязват брокерите.

Пловдив - хит на пазара

Веднага след София Пловдив е градът, в който се купуват най-много жилища. Търсенето е предимно от хора, които са се върнали от чужбина и произхождат от Южна България - Хасково, Кърджали, Смолян. Те сега изкупуват жилища под тепетата.

Пловдив е на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители с повишение на цените на имотите с 52% за период от пет години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 55% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 52%.

Третият по големина град у нас – Варна, изненадващо се нарежда пети в класацията на имотния пазар с поскъпване на жилищата от 32.1%. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 23% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 38%. Пред морската столица, макар и с малко, са Стара Загора и Русе, където поскъпванията съответно са 42% и 39%.

Половината продажби са без коментар в цената

Над 50% от сделките с имоти се сключват без коментар в цената, отбелязват брокери. Максималното, което продавачите свалят от вече обявената на пазара цена, е до 5000 евро. Продавачите не са склонни на големи отстъпки, тъй като високото търсене определя цената и ако един клиент се откаже, до няколко дни се появява друг, който е готов да плати мигновено.

При новото строителство пък изобщо не върви този тип пазарлък. Там единственият момент, който би могъл да отстъпи от цената, е наличието или не на Акт 15 или Акт 16. При някои от този тип сделки има една цена, която след това търпи доплащане при финализирането на проекта.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мунчо
# 0
09:06 | 21 June 2021
невярна статия,написана от брокери, с цел повишаване на търсенето на имоти в София. За точна информация вижте агенцията по вписване София е на ред 95/98 от статистиката. Търсенето е същото както и през 2019, 2020 и разликите са минимални в рамките на 200/300 сделки повече или по-малко на 3 месеца. Това е едно голямо нищо за град 2мил.
Императора
# 1
13:06 | 18 June 2021
Те са си от там не се местят…
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg