Стефан Димитров: Чуждестранните инвеститори търсят дългосрочни проекти

2420
Стефан Димитров: Чуждестранните инвеститори търсят дългосрочни проекти

© Стефан Димитров

Чуждестранните инвеститори в бизнес имоти изграждат своите портфейли дългосрочно.

Те търсят активи, които да държат минимум 10-15 години, през които да ги развиват и управляват, така че да генерират стабилен доход от отдаване под наем и по-късно да реализират една добра капиталова печалба при продажбата им.

Интересите им в момента са насочени по-скоро към първокласни логистични и складови проекти, офис сгради от клас А, а също, макар и в по-малка степен, към определен тип търговски центрове и градски хотели. Това заяви инвестиционният консултант Стефан Димитров, който взе участие в имотния панел на 12-ото издание на форума Шумът на парите.

"Обикновено критериите им са висока ликвидност, ключова локация, потенциал за добавена стойност, подходящ микс от стабилни наематели при минимум 80% запълнени площи в момента на придобиване. Търсят се сгради, в които наемите са със среден срок от поне три години. Годишната доходност, която се търси, е между 7% и 8%", каза Димитров.


По думите му на нашия пазар в момента преобладават българските инвеститори. Те изграждат проектите, осигуряват заетостта и в даден момент повечето от тях продават.

"Техните критерии при вземане на решение за продажба или определяне на продажна цена не винаги съвпадат с тези на купувачите.  От друга страна, недостатъците на голяма част от проектите в България са съответно ниската запълняемост при новите и изтичането на договорите на основните наематели при проектите, които функционират поне от 5 години.

При конкуренцията, която съществува на пазара, това повишава риска и несигурността за инвеститорите купувачи", заяви Димитров.

Според него разминаването в тежестта на критериите и в очакванията за пазарната цена между купувачи и продавачи понякога изисква големи усилия, за да бъде превъзмогнато.

"Изхождайки от ситуацията в момента, в някои сегменти, като офисите например, предлагането надвишава търсенето. В следващите от една до три години се очаква доста засилено строителство на логистични и складови площи", прогнозира Димитров.

По думите му усвояването на всички тези площи и развитието на пазара на бизнес имотите ще зависи изцяло от подобряването на бизнес средата през следващите години и навлизането на нови компании. 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg