Стилен дом на мястото на плашещ зъболекарски кабинет

10568
Стилен дом на мястото на плашещ зъболекарски кабинет

Пространството, което сега заема този шикозен апартамент, някога е било използвано за стоматологичен кабинет. Намира се в Милано, Италия, и се разполага върху 60 кв. м.

Днес кабинетът на зъболекаря е трансформиран в красив дом със съвременен облик от архитектурно бюро +R. Piurre. Наименованието на проекта е CPR.


Основно предизвикателство пред архитектите е малкият размер на апартамента и специфичните му форми. Високият таван обаче позволява на въображението на специалистите да се развихри. Така те решават да обособят още едно ниво, където са ситуирани офисът и спалнята.

Вижте още: Фабрика в Москва днес е луксозна гарсониера

Основният подход е целял да намери начин естественият характер на северния дизайн да се прояви чрез внимание към детайла, като се използват и спецификите на миланския модернизъм.

За да бъде постигнат сегашния вид на апартамента и за да се внесе усещане за по-голяма пространство, отколкото е, са използвани серия от визуални трикове и хитри решения за съхранение на багаж. По този начин е използвано оптимално пространството и е съхранен съвременния вид.

Коридорът на долния етаж е решен чрез фототапет с бреза и серия от хоризонтални огледала, които отразяват светлината и създавата илюзията за пространство. В допълнение апартаментът разполага с прозорци в три посоки, а това означава, че светлината е повече от достатъчна.

Архитектите са постигнали ефект, който прави комуникацията между основните пространства лесна. Единствената затворена зона са холът и кухнята и помещенията за поддържане на апартамента. Кухнята е по поръчка. В нея има бели шкафове и жълт кухненски плод, който създава жизнерадостност и свеж дух.

Жълтият кухненски плод продължава и се трансформира в пейка, като отдолу са предвидени шкафове. В момента, в който пейката достига до ъгъла, цветът се променя и става сив. Различните цветове подсказват различните функции.

В кухнята виждаме също така маса, която може да се премества в зависимост от желанието на обитателите. Направена е от дървен панел. Два жълти стола допълват жизнерадостния тон.

Бялото стълбище, направено от емайлирана в бяло стомана, свързва общите зони със средното ниво. Ролята на стълбището е да дада достъп до по-горния етаж, който е разделе на зона за спане и зона за работа.

Горният етаж представлява бивш таван. Присъствието му акцентира върху изключителната височина на дома и го прави по светъл. Таванският прозорец допринася за постигането на тази цел.

Изкуственото осветление е използвано възможно най-слабо в апартамента. Изключение прави осветителното тяло над масата за хранене. Разположение на различните зони в апартамента позволява на собствениците да използват смесена светлина.

В спалнята виждаме стена от поликарбонатни панели, която позволява на светлината от таванския прозорец да се спусне чак до кухнята. Декорът е опростен, набляга се върху неутралните цветове и варират материите.

Офисът е малък, на разположение има малко бюро и два стола в класически дизайн, но в различни цветове. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg