Стойкова: Скоро няма да има обръщане на тренда при имотите

2710
Стойкова: Скоро няма да има обръщане на тренда при имотите

Три поредни години има ръст на банковото кредитиране – това нещо ни навежда на мисълта, че няма скоро да видим обръщане на тренда на пазара на имоти. В момента едно от най-трудните неща е да предскажем пика. Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, по време на „Шумът на парите“.

Тя допълни, че през тази една година цените на имотите в София се опитват да наваксат изгубеното време, стремейки се към нивото от 2008 г. Макар че темпът като че ли забавя, напротив, виждаме ръст.

Експертът по имоти подчерта, че Bulgarian Properties следи изкъсо пазара и изнася редовно данни за него, като се опитват да уловят духа на пазара.

Стойкова посочи разрешителните за строеж като индикативни, когато става дума за развитието на пазара. В момента у нас то е положително. Тя даде пример със САЩ, където изследвания сочат, че издаването на разрешителни за строеж може да се използва като ранен индикатор за случващото се в икономиката.


Изпълнителният директор на Bulgarian Properties смята, че има тясна връзка между имотния пазар и финансовата и икономическата система в страната.

Тя обясни наблюдавания ръст на имотния пазар в България като резултат от вътрешното потребление и мотивацията и желанието да се инвестира в жилища.

Ако София - водещият пазар, продължава да се развива положително, това няма как да не провокира догонване от страна на регионалните центрове, смята експретът и допълва, че докато пазарът в столицата е стабилен, растящ и добре балансиран, другите градове неминуемо ще усетят тази тенденция.

При по-малките градове пазарът не може да бъде такъв, тъй като той е спорадичен и с много малък сегмент, смята Полина Стойкова.

Намаляването на безработицата, увеличаването на заплатите и растящият БВП са фактори, които влияят върху решението на хората да инвестират в инструмент като недвижимите имоти.

Те влагат своите спестявания и инвестират. Разбира се, подкрепа идва и от наемния пазар, където сигналите са отлични. Доходности от 6-7% трудно биха били постигати с какъвто и да е друг инструмент, категорична е Стойкова. Тя допълва, че се забелязват все повече хора, които се ориентират към покупка с цел отдаване под наем, включително и чужденци.

Тази тенденция се допълва от елементи, като платформите за краткосрочно отдаване, нискобюджетните полети и др.  

Макар цените да нарастват, доходите ни растат, сигурни сме за своето бъдеще. Всичко, което се случва, е доста премерено. Увеличението на банковото кредитиране с над 45% спрямо миналата година също показва положителното развитие на пазара, допълни Стойкова.

Според нея банковото кредитиране е едва ли не един от най-големите, дори основен двигател, който влияе върху сделките с имоти.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg