Строителството в ЕС ускорява ръста си през октомври

660
Строителството в ЕС ускорява ръста си през октомври

© Unsplash

Строителното производство през октомври е нараснало с 1,3% спрямо предходния месец както в еврозоната, така и ЕС като цяло, показват сезонно изгладените данни на Евростат. 
 
През септември спрямо август показателят нараства с 0,5% в еврозоната и с 0,3 в ЕС, което показва, че през десетия месец на 2022 г. в сектора се забелязва ускоряване на темпото на растеж.
 
На годишна база строителната продукция през октомври в еврозоната е нараснала с 2,2% и с 2,4% в ЕС.
 
В България се отчита ръст през октомври на месечна база от 0,8%, което е второ поред повишение след като през септември спрямо август бе отчетен ръст от 0,2%. През периода юни-август производството в сектора на месечна база се понижи съответно с 1,8%, 0,4% и 0,1%.
 
На годишна база у нас през октомври строителството отново се е върнало към растеж като показателят нараства с 1,8%, след понижение от 1,4% през септември спрямо същия месец на миналата година.
 
На месечна база сградното строителство в еврозоната се увеличава с 1,3%, а инфраструктурното с 1%. В ЕС показателите за ръст на сградното и инфраструктурното строителство са съответно 1,3% и 0,1%.
 
На годишна база в еврозоната сградното строителство се увеличава с 2,3%, а инфраструктурното - с 1,9%. В ЕС показателите за ръст на сградното и инфраструктурното строителство са съответно 2,4% и 1,7%.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg