Търсят се просторни, качествени и технологични жилища

2762
Търсят се просторни, качествени и технологични жилища

Пазарът на имоти в столицата страда от липса на среден и висок клас жилища с големи пространства, с две или повече спални и поне две бани, системи за управление и енергоефективни решения.

Хубавото обаче е, че такива проекти в момента се реализират и тепърва предстои да излязат на  пазара. Около това се обединиха участниците в конференция за имоти, която се провежда днес в София.

„Днес не трябва да гледаме на пазара като на този от 2008 г. Ако тогава всичко, което излезеше, беше добро, защото нямаше друго, днес клиентът търси качественото и различното“, коментира Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

По думите му купувачът иска качествени общи части и среда на обитание, паркоместа, интересува се от изложението, енергийната ефективност на сградата, стандарта на асансьорите. „Когато говорим за качество на живот, това означава поне 200 кв. м жилищна площ“, добави той.

Именно средата е определяща и в проекта, в който инвестира Атанас Гаров – Garitage Park. “Ако няма среда, все едно строиш само сгради“, казва той. По думите му съвременният клиент иска близост и удобство, като магазини, паркосреда, спортни съоръжения, училища, здравни заведения и детски градини, свързани на пешеходно разстояние.

Целта на нашия проект е да създадем общност, коментира Гаров, като добави, че над 60% от него вече е продадена.

Спад на сделките с имоти през първото тримесечиеПонижение на сключените сделки има дори и в четирите най-големи града на страната

Според Пламен Андреев, управител на Planex, новото и различното, което ще бъде и все по-търсено от клиента, са гъвкавите решения. „Това означава да променим архитектурните оси. Така, когато собственикът иска промяна, той ще може да я реализира, без да бута или мести стени. За целта обаче проектът се мисли в кубатура, а не в квадратни метри“, казва Андреев.

Наблюденията му показват, че пазарът се развива в правилната посока, като пред инвеститорите стои задачата да предложат качествени проекти на цена, която да бъде достъпна и да отговаря на предоставеното качество.

Нова тенденция, която се наблюдава, е влизането на пазара на младото поколение – на 30+ години, които вече са реализирали първия си милион и които търсят големи, модерни и комфортни жилища.

„За да отговорим на исканията на младите купувачи, трябва да се научим и да предлагаме имота по различен начин“, каза Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates. “Те искат всичко да става бързо, през телефона или таблета, да могат да разгледат виртуално жилището. Те търсят имот, който да управляват през телефона, който е високотехнологичен и модерен. Проблемът е, че не можем да им предложим в момента това. Пазарът има нужда от точно такъв тип имоти“, добавя тя.

Според Илиева именно новото търсене предопределя и задържането на цените на високия клас имоти в зони, като Докторски паметник и Център, където традиционно се предлагат по-аристократични жилища. За разлика от там обаче, интересът към кварталите „Изток“, „Изгрев“, „Лозенец“ и Южните части на София е повишен, което рефлектира и върху цените.

Инвеститори и строители са готови да отговорят на новите изисквания, стана ясно по време на форума. Проектите, които вече се реализират, ще обединяват всичко, което съвременният купувач търси – площи, качество, среда, повече гъвкави решения и по-висок стандарт на живот.

Що се отнася до цените, очакванията са те да запазят сегашните си нива. Което говори за един балансиран и стабилен пазар… Поне на този етап. 

Kaкви са очакванията за развитието на пазара? Какви са тенденциите, как ще вървят цените и на какво залагат инвеститорите, за да реализират успешни проекти? Тези и още теми ще може да чуете на осмото издание на Шумът на парите.

Панел "Недвижими имоти" ще се проведе на 31 май от 11.15 часа в столичния хотел Маринела, зала ЕФЕ. Повече за събитието можете да намерите на https://profit.bg/forum/ или в страницата във Facebook.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg