Топ 10 на глобалните финансови центрове

1800
Топ 10 на глобалните финансови центрове

© Pixabay.com

Лондон запази короната си на водещ финансов център в света в допитване сред служители във финансовата индустрия. Британската столица дори увеличава преднината си пред Ню Йорк и Хонконг, въпреки несигурността около последиците от брекзит, съобщава Bloomberg.

Лондон губи само два процентни пункта спрямо миналогодишния Индекс на глобалните финансови центрове, публикуван от британския институт Z/Yen и Китайският институт за развитие. Това е най-малкият спад сред финансовите центрове в топ 10.

Ню Йорк запазва второто си място, но губи 24 процентни пункта в цялостния индекс, „вероятно заради опасенията за американската търговия“, отбелязват авторите на изследването, имайки предвид заплахите на президента Доналд Тръмп да преразгледа някои международни договори.

Франкфурт, Дъблин, Париж и Амстердам, които се очаква да добавят нови работни места в банковия сектор след брекзит, повишават рейтинга си и се придвижват напред в класацията.

В Азия Хонконг изпреварва Сингапур и заема трето място, а американските градове губят точки по примера на Ню Йорк – Сан Франциско е на 16-о място със спад с 31 процентни пункта, Бостън заема 19-о място със спад от 30 процентни пункта, Лос Анджелис и Чикаго са поставени съответно на 23-о и 24-о място сред 26-те изследвани града със спад от 22 и 40 процентни пункта.

„Цялостната оценка за европейските центрове продължава да показва колебания на фона на спекулациите кои центрове ще се възползват от напускането на ЕС от Лондон. Протекционизмът и бариерите пред международната търговия притеснавят мнозина, особено в САЩ“, отбелязва Марк Йендъл, доцент в лондонския институт Z/Yen.

Ролята на Лондон като световен банков хъб е под заплаха, ако брекзит отнеме на базираните в града компании способността им лесно да обслужват клиенти в страните членки на ЕС.

Много международни банки сега продават стоките и услугите си в съюза от централите си в Лондон, но тези т. нар. паспортни права вероятно няма да се запазят, след като Великобритания напусне ЕС през 2019 г., отбелязва Bloomberg.  

Засега нито една от големите банки не е напуснала лондонското Сити. Много от тях обаче обявиха планове за преместване на стотици служители. Централата на Европейския банков орган трябва да бъде преместена в друга страна членка на ЕС след брекзит, като за момента осем града са сред обсъжданите варианти.

Лондон е единственият град в страна членка на ЕС, който достига до топ 10. Останалите са Ню Йорк, Хонконг, Сингапур, Токио, Шанхай, Торонто, Сидни, Цюрих и Пекин.

Франкфурт - звездата на еврозоната

В допитването сред банките - особено американските, които смятат да преместят служители от Лондон, след като Великобритания напусне ЕС, Франкфурт потвърждава статута си на звездата на еврозоната.

Германският град се изкачва с 12 места спрямо предишната класация от март и заема 11-о място, като изпреварва Люксембург. Париж подобрява позицията си с три места, но е едва на 26-о място, точно преди Дъблин и Амстердам.

Как Франкфурт се възползва от брекзит, като привлича банките В града могат да бъдат разкрити 10 000 нови работни места в банковия сектор

Индексът се публикува два пъти в годината от 2007 г. насам и за десетте години на съществуването му трите големи азиатски финансови центрове Хонконг, Сингапур и Шанхай постепенно съкращават изоставането си от Лондон и Ню Йорк.

Изследвани са 92 града по скала от 1000 точки, като за целта са комбинирани разнородни данни – от данъчни ставки до престъпност, от организации като Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В допитването са участвали над 3000 души, които са дали оценката си в сфери, като бизнес среда, инфраструктура, човешки капитал и репутация на градовете.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg