Това ще бъде най-богатият град в света през 2020 г.

6413
Това ще бъде най-богатият град в света през 2020 г.

© Макао; снимка: Pixabay

Макао - често наричан китайския Лас Вегас, бавно, но сигурно се превърна в едно от най-богатите места в света.

Международният валутен фонд прогнозира, че градът, който има особен административен статут и функционира като част от Китай, радващ се на икономическа свобода под лозунга „Една държава, две системи“, ще изпревари Катар през 2020 г. като дестинацията с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението, измерен на база паритет на покупателната способност, предава CNBC. 

Макао се намира на южното крайбрежие на Китай, на около 65 км от Хонконг, който също оперира като специален административен регион, разполагащ практически с икономическа автономност. Макао е бивша португалска колония, а Хонконг – бивша британска.


През годините Макао се превърна в най-големия хазартен център в света. Приходите от хазарт надхвърлят цели 5 пъти тези, генерирани в Лас Вегас.

Градът изживя бурно развитие от 2003 г. насам, когато посетителите от континентален Китай започнаха да прииждат, след като рестрикциите за пътуване бяха свалени, а китайското население започна да се замогва с бързи темпове.

Сравнително малкото население на Макао от 650 хил. души спрямо икономиката на града води до това БВП на глава от населението там вече да е на едно от най-високите нива в света.

До 2020 г. БВП на глава от населението в Макао ще достигне внушителните 143 хил. долара, по данни на МВФ.

Така градът ще изпревари Катар (139 хил. долара) и Люксембург (118 хил. долара).

Хазарната индустрия в Макао е в пъти по-печеливша от тази в Лас Вегас през последните 10 години. Например, по-голямата част от печалбата на базираните в Лас Вегас Las Vegas Sands и Wynn Resorts идва от бизнеса им в китайския град.

През 2017 г. 53% от печалбата на Las Vegas Sands идва от операциите й в Макао, докато при Wynn Resorts този дял е дори още по-висок – 71%.

Все повече заможни китайци получават британска златна визаКитайци са получили 116 от общо 355-те „инвеститорски визи”, раздадени през 2017 г.


Китайския президент Си Дзинпин започна да прилага мерки срещу корупцията, веднага след като дойде на власт, за които се смята, че са довели до спад на приходите от хазарт в Макао за няколко поредни години.

През 2016 г. обаче тези цифри започнаха отново да вървят във възходяща посока.

Макао се опитва да диверсифицира източниците си на приходи от хазарта, като залага на все повече развлекателни инициативи. Понастоящем секторът, различен от хазарт, генерира едва 12% от общите приходи на региона спрямо цели 65% в Лас Вегас. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg