Цените на имотите по света са нараснали с 5%

3847
Цените на имотите по света са нараснали с 5%

Цените на жилищните имоти на ключови локации по света са се увеличили с 5.3% в последните 12 месеца до септември 2016 г., като най-осезаем е ръстът в Турция, показва последният глобален индекс на Knight Frank.

В Турция цените са се увеличили с 13.9% на годишна база, следвана от Нова Зеландия – с 13.5% и Исландия – с 12.9%

Навсякъде индексът регистрира най-високите за последните две години нива, като ръст има в 44 от 55 наблюдавани страни. Темпът на растеж обаче се забавя. Преди три години 22% от страни записват двуцифрен годишен ръст на цените, но само 9% попадат в този диапазон днес.


Въпреки резултатите от референдума във Великобритания, цените на имотите останаха устойчиви, като липсата на предлагане и ниските лихви по ипотечните кредити подкрепиха растежа им. Според индекса средните цени на жилищата са се повишили с 1.3% през първите три месеца след референдума и с 5.4% на годишна база.

В САЩ цените достигнаха предкризисните нива от 2006 г. Очакванията, че след президентските избори растежът ще се забави, не се оправдаха. Нарастването през септември с 0.8% е най-големият месечен ръст от август 2013 г., който допринася за годишното увеличение с 5.5%.

Възходът на цените в Китай и Хонконг предизвика нови регулации и данъци с цел контрол на инфлацията. В най-големите градове на Китай се наблюдава възход в цените с до 9.3% на годишна база, като причината за това е в недостатъчното предлагане и голямото търсене.

От септември в над 20 китайски града са въведени нови мерки, насочени към охлаждане растежа на цените.

Въпреки че цените на жилищата в Хонконг паднаха с 5.5% на годишна база, те се увеличиха с 4.8% между юни и септември.

Според доклада на Knight Frank достъпността накара властите да действат бързо, увеличавайки гербовия налог до 15% за местни и чуждестранни лица, с изключение на първите купувачи на жилища.

Според прогнозите 2017 г. ще бъде под влиянието както на икономически, така и на политически фактори, което ще стимулира фискалната, а не паричната политика.

"Това означава, че ниските цени вероятно ще се запазят в Европа, но увеличението в САЩ ще доведе до засилване на щатския долар, което ще окаже влияние върху световните капиталови потоци и развиващите се пазари", коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на международните изследвания в Knight Frank. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg