Ценовият бум при имотите изглежда неудържим, Европа е в челото

3587
Ценовият бум при имотите изглежда неудържим, Европа е в челото

© Unsplash.com

Двуцифреното повишение на цените на имотите вече се превръща в норма в много държави - най-вече в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и САЩ и Канада.

Мащабите на този огромен имотен бум са безпрецедентни.

Като основни причини за това могат да бъдат счетени ниските лихвени проценти, облекчената парична политика и огромните правителствени стимули в много държави, се казва в анализ на Global Property Guide.

Реалните цени на имотите (с отчетена инфлация) нарастват в 43 от 56-те имотни пазара, които досега са публикували данни за второто тримесечие. По-оптимистичните номинални данни, с които са по-запознати хората, показват, че цените на имотите нарастват в 50 държави, остават без промяна в една и отчитат понижение в само пет.

Имотните пазари в Северна Америка процъфтяват. В САЩ цените на жилищата достигнаха рекордно високи нива, тъй като ограниченото предлагане спъва продажбите, въпреки продължаващия силен интерес към новото строителство, подкрепен от много ниските лихви и огромни правителствени стимули.


Подобно е положението и в Канада, където цените на имотите във водещите 11 града отново отчитат силен ръст след продължило две години забавяне в темповете на растеж, който се дължи на голямото търсене и на подобрените икономически перспективи.

По-сериозен ръст в цените на имотите отчитат още и европейски държави, като Черна гора, Словакия, Швеция, Нидерландия, Германия и Великобритания.

Източник: Global Property Guide

Имотните пазари в азиатско-тихоокеанския регион набират сила, като на преден план изпъкват Нова Зеландия, Южна Корея, Япония, Шри Ланка и Австралия.

Цените на имотите реализират завръщане в някои държави, като Пуерто Рико, Чили, Пакистан и Испания.

Най-добре представящият се имотен пазар в света е този на Нова Зеландия, според проучването на Global Property Guide. Средните цени на имотите там нарастват с рекордните 24.18% (с отчетена инфлация) на годишна база през второто тримесечие на 2021 г.

Увеличението е повече от три пъти по-голямо, в сравнение с отчетения през второто тримесечие на 2020 г. ръст от 7.67%. Въпреки това на тримесечна база реалните цени отчитат понижение от 2.04% през второто тримесечие на 2021 г.

Другите най-силни имотни пазари в света през миналото тримесечие са Черна гора (+20.42%), Словакия (+15.96%), Швеция (+15.14%) и САЩ (+12.56%), като са използвани данни с отчетена инфлация.

Цените на жилищата в три американска града скачат най-малко с 25% за годинаТърсенето на по-просторни жилища и ограниченото предлагане на имоти стоят за най-голямото повишение на цените на имотите от три десетилетия

На противоположния полюс с най-големи понижения в цените на имотите през второто тримесечие са Макати, Филипините (-20.93%), Пномпен, Камбоджа (-10.14%), Саудитска Арабия (-5.02%), Богота, Колумбия (-4.17%) и Египет (-3.68%), като данните отново са с отчетена инфлация.

Бумът в цените на имотите в Европа продължава да набира сила, въпреки икономическите последици от пандемията от COVID-19. Цените на имотите на Стария континент бележат ръст през второто тримесечие в 23 от 25-те държави, за които има данни. Три от петте най-силни имотни пазара в глобалното проучване на Global Property Guide са в Европа – Черна гора, Словакия и Швеция.

Спад - и то минимален, в цените на имотите през второто тримесечие в Европа отчитат единствено Варшава, Полша (-2.06%) и Италия (-0.85%), според Global Property Guide.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg