10 забележителности на светите места

29905
10 забележителности на светите места

Във финала на „Небесно царство“  на Ридли Скот Саладин пита победения Балиан, предал Йерусалим срещу безопасно пътуване на жителите му до християнски земи: „Какво е Йерусалим“. Балиан отваря: „Нищо. И всичко.“

В Йерусалим всяка забележителност е свързана с поредица от събития, протичали в продължение на хилядолетие. И всички вярващи – евреи, мюсюлмани и християни, носят в сърцето си по нещо от духа на Йерусалим, Вечния град. В навечерието на Коледа, нека направим кратко пътешествие по новозаветните пътища през Витлеем, Назарет и Йерусалим:


Витлеем

На арамейски името на град Витлеем е  Бейт Лехем – Дом на хляба. Днес той е дом основно на мюсюлмани и християни- около 70 000 жители. Разположен на около осем километра от Стария град на Йерусалим, Витлеем се намира на западния бряг на река Йордан и е разделен от Израел с бетонна стена. За да се влезе в града се преминава през граничен пункт.

Иначе тук са свикнали с тълпите туристи и поклонници. Уютни ресторанти, кафенета и хотели, множество магазини и сергии със сувенири от маслиново дърво и бижута от перли, създават атмосферата на туристически град.

Храмът „Рождество Христово“ във Витлеем

Православните християни, пристигнали на поклонение в Светите земи, задължително посещават основната забележителност във Витлеем: храмът „Рождество Христово“. Това е един от най-старите християнски храмове - построен е около 330 г. по заповед на царица Елена, майката на император Константин Велики, на мястото на пещерата, в която се е родил Исус. На входа на храма някога имало изображение на влъхвите, които носят кралски дарове на спасителя. Разказват, че през 6 в., когато градът бил завладян от персите, те видели  изображения на влъхви на фасадата и не посмели да разрушат храма. Така базиликата остава единственият незасегнат храм от мюсюлманския период в Светите земи и единственият, в който богослужението не е спирало никога – от 4 век до наши дни.

В храма се намира Витлеемската звезда, до която поклонниците могат да поставят предмети за освещаване и да усетят даровете на вярата.

В Пещерата на рождеството могат да се видят облицовани с бял мрамор и изсечени в камъка яслите, в които е лежал Младенеца, а срещу тях се намира олтара на влъхвите. Малко по-далече от  Пещерата на рождеството е иконата с изображението на Витлеемската Света Богородица и чудотворния образ на Христос.

Църквата „Света Екатерина“ във Витлеем

Всяка година на Коледа, телевизиите от всички краища на света предават коледната литургия, ръководена от католическия патриарх на Йерусалим, от църквата „Св. Екатерина“. Тържественото шествие на свещениците начело с Патриарха пренася статуята на Младенеца в Пещерата на рождеството, където я поставя първо до Витлеемската звезда, а след това я полага в яслите, където тя остава до 6 януари.

Самата църква „Света Екатерина“е построена през 1881 г. от монасите франсисканци на мястото на по-стар манастир, от който днес е останала само фасадата. . На нейния вход има статуя на Св. Йероним.Тя е съединена с Пещерата на рождеството в единен комплекс, свързан от множество пещери

Назарет

Градът, в който Исус Христос прекарва детството си и показва първите си знамения Назарет и днес остава градът с най-голямо християнско население в Израел. Впрочем това е единственият град, в който почивният ден е неделя.

В Назарет се намира пещерата на Благовещението, над която е построен най- големия християнски храм в Близкия изток – католическия Храм на Благовещението. Тук е живописната православна църква „Архангел Гавраил“. В Назарет поклонниците посещават родителския дом на Дева Мария, дърводелската работилница на Йосиф, руините на крепостта на кръстоносците и се отправят на изток към Кана Галилейска, в която Христос извърша първото си чудо, превръщайки водата във вино.

Градът, наречен „Цветето на Галилея“ при това има не само богато религиозно минало, но и се слави със своите целебни минерални извори и красива природа. Езера и паркове, многобройни потоци и езерото допълват атмосферата на умиротворение и спокойствие на светите места.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg