Консулската служба към посолството ни в Москва очаква летният сезон да е особено натоварен и да започне много по-рано от обичайното - в края на април и началото на май, съобщават от МвнР.

2011 г. се очертава като най-силната от момента на въвеждане на визов режим за руските граждани. За втора поредна година службата отчита сериозен ръст при издаването на визи, като само от януари насам броят им е 20 938.

Повишението е с почти 50% спрямо същия период на изминалата година и с почти 100% спрямо периода за 2009 г. Ръст е регистриран и в сектор „Заверки и легализации", където записванията са 3183, срещу 1933 през миналата година.

Поради интензивния прием на граждани, сравним с този за летните месеци на изминали години, е разкрито още едно гише за заверки и легализации. Като допълнителна мярка за обслужването на всички руски и български граждани, с 1 час е увеличено и приемното време.

По-рано родните хотелиери прогнозираха, че събитията в арабския свят ще доведат до приливи на туристи към родното Черноморие.

„Кризата в арабския свят променя и туризма", коментира пред Фокус директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. „Египет е дестинация, в която пътуват над 15 млн. европейци в годишен план, силно посещавана от туристите от други страни. В туризма обаче сигурността се счита за фактор номер едно за избор на дестинация".

В Египет се полагат усилия на хотелиери, на туроператори да представят много атрактивни продукти, да гарантират сигурността, но всички тези техни мерки също са симптом за това, че има притеснение и неминуемо това води до необходимостта от търсене у европейските туроператори на алтернативни дестинации.

Такива са Турция, Гърция и Испания от европейските страни и съответно страни, които са около Индийския океан, Карибския басейн. България специално е търсена като заместител на онези, които са ползвали балнео, СПА и уелнес услуги.