30 хил. ваканционни имота в Слънчев бряг нямат купувачи

1658
30 хил. ваканционни имота в Слънчев бряг нямат купувачи

Строителната инвазия по Южното Черноморие започна преди шест години. Погледнати отгоре, някои курорти сега приличат повече на градски квартали, отколкото на място за почивка.

Инвеститорите не са взели на сериозно прогнозите на компаниите, проучващи пазара на недвижими имоти, и така, според брокери, през последните две години предлагането е надвишило търсенето. Това изправя някои инвеститори пред сериозни проблеми - готовите обекти не могат да бъдат продадени, въпреки че цените им са паднали на места с 50% спрямо миналата година.

"Ако стигат до продажба - стигат до стойности, които са доста компромисни за тях като предварителни планове", отбелязва Добромир Ганев, управител на компания за недвижими имоти.

Много трудно може да се каже колко точно са непродадените ваканционни имоти в Слънчев бряг. Според експерти от бранша, те са близо 30 хиляди, докато потенциалните клиенти са в пъти по-малко. За да бъдат построени тези обекти, в 90% от случаите инвеститорите са теглили кредити от банките. Сега не е ясно как ще погасяват вноските, след като предлагането е много по-високо от търсенето и не могат да се намерят купувачи. При така създалата се ситуация има реалан опасност имотите да станат собственост на банките.

"Оттук нататък те имат няколко варианта - да задържат позициите си до момент - вероятно година и половина минимум, в който да се нормализират нещата, и то при положение една голяма част от бъдещите планове на някои от инвеститорите са свързани със спиране на проекти".

Други експерти поддържат крайното мнение, че за да се решат всички проблеми с презастрояването по Южното Черноморие, всички хотели на 100 метра от брега трябва да бъдат изравнени със земята. Както в Испания.

"Ако архитектите в България имаха съвест и ако инвеститорите имаха съвест, нямаше това нещо да се случи. А това е едно прекомерно застрояване - абсолютно извън закона и в крайна сметка, губим всички ние. Ако това нещо се напълни с туристи, на плажа няма къде да има да си сложиш хавлията, губят инвеститорите - защото хотелите са празни и най-вече губим ние гражданите - защото сме лишени от красотата на нашето Черноморие", коментира арх. Гергана Стефанова, преподавател в Нов български университет (НБУ).

Какъв е случаят в Испания? След годините на диктатура и след приема в ЕС страната изживя бърз икономически подем. Той се отрази и на туризма. През 80-те години секторът и свързаното с него строителство бяха в истински разцвет. Апартаментите в морските хотели се разграбваха на зелено от чужденци и позамогнали се испанци.

Заложената тогава бомба избухна десетилетие по-късно. Големият проблем на испанското крайбрежие е израждането на огромен брой хотели без необходимите разрешителни и в нарушение на разпоредбите за плажната ивица. Също както и в България, големи хотелски комплекси са строени без достъп до необходимата инфраструктура.

Същевременно, с бързото пренасищане на пазара започваха да фалират хотели. Обикновено те стават собственост на финансовите институции кредитори, но и те трудно могат да ги продадат, тъй като купувачи липсват.

Опитът на Испания в тази случаи е държавата да изкупува фалиралите хотели и да ги събаря. Земята се преобразува от частна в публична държавна собственост без право на продажба и се правят зелени площи. Испанските хотелиери вече залагат на качеството и разнообразието на услугите. Неслучайно страната е след Франция по брой туристи, но на първо място в света по приходи от туризъм - над 35 млрд. евро за 2007 г.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...