3.5 млн. лв. инвестират в модернизацията на крайбрежната алея във Варна

822
3.5 млн. лв. инвестират в модернизацията на крайбрежната алея във Варна

3.5 млн. лева смята да инвестира в модернизацията на крайбрежната алея във Варна концесионерът "Лазурен бряг".Сумата е с около 1 милион лева по-голяма, в сравнение с миналогодишната, уточни търговският пълномощник на фирмата Андрей Василев.

Отново ще бъде открит евин плаж. Той ще е на мястото на бившата дискотека “Авеню”. Общата му площ ще бъде около 200 кв. метра, информира Василев. Очаква се плажът да заработи около 20 юни.

Да бъде изградена дървена пешеходна алея, замисля още концесионерът. Инвестицията за нея ще бъде над 1 милион лева. Тя ще се изгради в участъка от клуб "Екстраваганца" до Шокаровия канал, като общата й дължина ще бъде 750 метра, а широчината – 4-6 метра. Улицата ще бъде изградена от лека метална неръждаема конструкция и специални водоустойчиви дървени материали – нербал и италба, внос от Индия, обясни Василев.

Концесионерът планира и да възстанови един от двата разрушени мостика - на централния и рибарския плаж. Новият ще е изграден от бетонна конструкция, а дължината му ще бъде около 70 метра. Предвижда се и в морето да бъде изградена 30-метрова месингова статуя, която ще бъде наречена "Добро утро, Варна!". Целият комплекс ще струва около 1.8 млн. лева.

Предвидено е и реновирането и санирането на сградите на къпалните. Там ще бъдат изградени плажни барове. Всички плажове, за които отговаря "Лазурен бряг", са обезпечени с медицинско обслужване и водно спасяване, информира Василев. Към момента спасителните постове са 11, но се предвижда броят им да бъде увеличен двойно. На разположение на плажуващите ще бъдат 1820 чадъра, цената за ползване на които е 3 лева. Ще се спази и изискването за 20% зона за свободно плажуване.

От "Почивка" до Рибарския плаж са осигурени 600 паркоместа, които ще бъдат безплатни. Водят се преговори с "Транстриумф" за откриване на автобусна линия, която да обслужва крайбрежната алея, разкри още Василев. Със сигурност жителите и гостите на града ще могат да се възползват от услугите на влакче. С цел регулиране на автопотока на три места – до басейн "Приморски", пред Шокаровия канал и на Рибарския плаж ще бъдат поставени бариери.

Алеята е обезпечена с 50 кошчета за боклук, а плажната ивица с 200. Според търговския пълномощник на "Лазурен бряг" сметоизвозването се извършва два пъти дневно. Концесионерът замисля още през следващата година да си закупи собствена машина за почистване на плажната ивица.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg