Албена с 5.2 лв. печалба на акция към септември

2349
Албена с 5.2 лв. печалба на акция към септември

Общите приходи на Албена АД ^6AB^ към края на трето тримесечие възлизат на 91.83 млн. лв., или с 4.7% над цифрата от преди година, сочат данните от неконсолидирания отчет на курортния комплекс.

Нетните постъпления от продажби нарастват на годишна база с 5.5% - от 84.81 млн. лв. на 89.44 млн. лв. В основата на повишението стоят постъпленията от стоки (промяна от 37.91 млн. лв. на актуалните 43.28 млн. лв.) и от услуги (промяна от 38.72 млн. лв. на актуалните 39.21 млн. лв.).

За деветмесечието на 2008 г. к.к. Албена е посрещнал 212 хил. туристи, което представлява ръст спрямо предходната година с 3%, но намалява средният престой на 1 турист и броят на реализираните нощувки, като цяло, уведомяват от дружеството.

Най-много нощувки са реализирани от пазарите Русия, Румъния и България. Тези пазари отбелязват ръст спрямо предходната година на нощувките съответно с 18% за Русия, 50% Румъния и 29% България. Спад реализират Германия, Англия и Франция.


По информация на Албена АД нощувките на български гости формират 18% от общия брой нощувки за деветмесечието. Това са индивидуални почивки, както и организирани конгресни и спортни мероприятия. Нощувките на гости от чужди страни представляват 82% от общия брой.

През сезон 2008 компанията е въвела нов продукт на туристическия пазар - почивка по формулата Ултра All Inclusive. „Продуктът създаде много добър интерес от румънски и български гости за хотелите в парковата зона на курорта. За следващата година се предвижда повече хотели да предлагат почивка по тази формула," уведомяват от компанията.

През 2008 г. врати отвори най-новият петзвезден хотелски комплекс в Албена - „Фламинго Гранд". От следващата година той ще работи като целогодишен хотел с множество възможности за конгресен, инсентив и балнеотуризъм извън активния сезон.

Комплексът разполага с бутиков СПА център и пет конгресни зали с различен капацитет от 20 до 300 места. „Фламинго Гранд" е третият последен етап от изграждането на комплекс „Фламинго" с общо 450 стаи (студиа).

Комплекс Приморско реализира ръст на нощувките с 1% през деветмесечието на 2008 г. спрямо предходната 2007 г., посочват от Албена АД.

Ръст се наблюдава и в разходната част на дружеството. Общите разходи отчитат повишение за година от 8% на 68.42 млн. лв. От 57.79 млн. лв. през септември 2007 г. разходите по икономическите елементи нарастват до 61.8 млн. лв. С 2.5 млн. лв. на годишна база на последните 11.36 млн. лв. скачат разходите за възнаграждения.

Неконсолидираната печалба на Албена АД към 30 септември е 22.29 млн. лв. (5.2 лв. печалба на акция), което е понижение от 4.5% спрямо положителния финансов резултат отпреди година.

Вчера акциите на публичната компания затвориха на минус 3.81% на 36.55 лв. за лот при обем от 159 изтъргувани книжа.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg