Алма Тур продава хотел под носа на банките

1487
Алма Тур продава хотел под носа на банките

Туроператорът "Алма Тур", който е пред фалит след кризата с руските туристи, е подписал два договора за продажба на мажоритарния си дял в хотел "Атлас" в Златни пясъци. Сделките са сключени, въпреки че 4-звездният обект е заложен като обезпечение по договор за заем с Уникредит Булбанк и Централна кооперативна банка (ЦКБ).

До сряда "Алма Тур" притежаваше 52% от компанията, собственик на хотела в Златни пясъци. Същият ден туроператорът сключва два договора за продажба. 28% от дружеството са продадени на "Алпис инженеринг" за 267 330 лв. А други 24% от капитала са прехвърлени на "Хидрострой-инвест" за 229 140 лева.

Още по-интересно е, че в сряда, 21 септември, двете финансиращи банки предприеха действия срещу "Алма Тур", тъй като дружеството не плаща задълженията си.

Уникредит Булбанк и ЦКБ (част от холдинга "Химимпорт") искат изпълнение на особения залог, учереден за обезпечаване на кредита. Предлага се и нов управител на дружеството. Така двата трезора ще поемат контрола над фирмата и над всичките й активи.

Дългът на "Алма Тур" към Уникредит Булбанк е 10.52 млн. евро, а към ЦКБ - 2.72 млн. евро.

Де факто няма проблем акциите на "Алма Тур - хотел Атлас" да бъдат продавани, тъй като върху тях няма запор. Но експерти коментират, че въпреки сделките банките лесно ще вземат основния актив на дружеството - хотела в Златни пясъци, тъй като върху него има ипотека и особен залог.

Хотел "Атлас" е най-скъпият и атрактивен обект в активите на групата "Алма Тур". В края на миналата година пазарната му оценка е била 28.8 млн. лв.

"Алпис инженеринг" е еднолична собственост на "Алпис 2002". До сряда дружеството притежаваше 48% от хотел "Атлас", а сега има 76%. Съдружници в него са Димитър Димитров, Стилиян Стоянов и Николай Милошов.

"Хидрострой - инвест" е регистрирана в Пазарджик, но извършва дейността си в Панагюрище. Фирмата се занимава с изкопни и други строителни работи. Най-голям акционер в него е Никола Поптолев, който държи 70% от акциите.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg