Алма Тур продава хотел под носа на банките

1510
Алма Тур продава хотел под носа на банките

Туроператорът "Алма Тур", който е пред фалит след кризата с руските туристи, е подписал два договора за продажба на мажоритарния си дял в хотел "Атлас" в Златни пясъци. Сделките са сключени, въпреки че 4-звездният обект е заложен като обезпечение по договор за заем с Уникредит Булбанк и Централна кооперативна банка (ЦКБ).

До сряда "Алма Тур" притежаваше 52% от компанията, собственик на хотела в Златни пясъци. Същият ден туроператорът сключва два договора за продажба. 28% от дружеството са продадени на "Алпис инженеринг" за 267 330 лв. А други 24% от капитала са прехвърлени на "Хидрострой-инвест" за 229 140 лева.

Още по-интересно е, че в сряда, 21 септември, двете финансиращи банки предприеха действия срещу "Алма Тур", тъй като дружеството не плаща задълженията си.

Уникредит Булбанк и ЦКБ (част от холдинга "Химимпорт") искат изпълнение на особения залог, учереден за обезпечаване на кредита. Предлага се и нов управител на дружеството. Така двата трезора ще поемат контрола над фирмата и над всичките й активи.

Дългът на "Алма Тур" към Уникредит Булбанк е 10.52 млн. евро, а към ЦКБ - 2.72 млн. евро.

Де факто няма проблем акциите на "Алма Тур - хотел Атлас" да бъдат продавани, тъй като върху тях няма запор. Но експерти коментират, че въпреки сделките банките лесно ще вземат основния актив на дружеството - хотела в Златни пясъци, тъй като върху него има ипотека и особен залог.

Хотел "Атлас" е най-скъпият и атрактивен обект в активите на групата "Алма Тур". В края на миналата година пазарната му оценка е била 28.8 млн. лв.

"Алпис инженеринг" е еднолична собственост на "Алпис 2002". До сряда дружеството притежаваше 48% от хотел "Атлас", а сега има 76%. Съдружници в него са Димитър Димитров, Стилиян Стоянов и Николай Милошов.

"Хидрострой - инвест" е регистрирана в Пазарджик, но извършва дейността си в Панагюрище. Фирмата се занимава с изкопни и други строителни работи. Най-голям акционер в него е Никола Поптолев, който държи 70% от акциите.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...