Азиатски и африкански държави ще инвестират в пристанищата в Царево и Ахтопол

941
Азиатски и африкански държави ще инвестират в пристанищата в Царево и Ахтопол

Кметът на Царево Петко Арнаудов обсъди възможността за инвестиции на бъдещите морски пристанища в Ахтопол и Царево пред посланиците на Судан, Иран и Сирия, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

Това стана на вчерашната среща с дипломатическия корпус в Царево. Срещата цели и привличане на туристи от екзотични дестинации и рекламиране на Царево като туристическа община. Посланиците се разходиха около час с лодка по река Ропотамо, който е защитен обект.

Кметът Петко Арнаудов представи възможностите за развитие и значимите за община Царево проекти, както и перспективите й за развитие на туризма по време на среща с дипломатическия корпус.

Събитието се организира съвместно с Министерството на външните работи. Дипломатическия корпус ще се предвожда от зам.-министъра на външните работи Радион Попов. Сред гостите бяха посланиците на Кувейт, Мароко, Судан, Сирия и Иран, почетните консули на Русия, Румъния, Беларус и генералният консул на Турция в България.

Община Царево е сред най-динамично развиващите се общини в България. Тя заема престижното трето място в изготвената от Националното сдружение на общините качествена характеристика на всичките 264 български общини по отношение на техните възможности да кандидатстват за кредитни средства по оперативни програми и евентуални източници за съфинансиране или за техническа помощ при проектиране. В класацията пред нея са само Банско и Несебър.

 В първа група попадат общини с развит туризъм и добре работеща икономика, както и най-големите и мощни общини в България. В класацията попадат общо 43 общини. Интегралната оценка е изработена на базата на три показателя. Първият е кредитният пул /потенциал/ на 1 жител, който дава представа за капацитета на общината да погасява кредитни задължения. Вторият показател е дял на собствените приходи. Този показател дава представа за размера на правомощията на всяка община да влияе върху размера на своите приходи. Третият показател е отношението на нетния оперативен остатък към всички приходи.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg