Българите с провалена почивка в Гърция да искат част от парите си

1598
Българите с провалена почивка в Гърция да искат част от парите си

Българите с провалени от гръцката стачка почивки имат право да получат част от парите, които са заплатили предварително. Всички неосъществени нощувки, допълнителни екскурзии и услуги трябва да бъдат приспаднати от общата сума, каза директорът на Европейския потребителски център у нас Игнат Арсенов.

Това обаче се отнася само за случаите на организирана от туристическа агенция почивка, която е продадена като пакет, включващ транспорт и престой.

От типа организирана почивка зависи дали туристите, които бяха блокирани в Гърция, ще получат парите си за неосъществените нощувки, каза Игнат Арсенов от Европейския потребителски център.

"Ако екскурзията е закупена като пакетна услуга, като обща цена, с включени транспорт, настаняване чрез туроператор, то тогава самите туристи ще имат право да изискват неизползваната част от екскурзията и намаляване на цената, но туристите трябва да търсят отговорност от самия туроператор.

Ако това не стане, като се върнат в България, първото нещо е да се пусне оплакване до туроператора и ако не останат доволни от отговора, то тогава да пуснат жалба до Комисията за защита на потребителите", обясни експертът пред Дарик радио.

Туристите обаче нямат право на допълнително обезщетение, което да компенсира вредите и пропуснатите ползи заради прекратената по-рано почивка. Това е така, тъй като проблемите не са по-вина на туроператорите, а по независещи от тях причини. В противен случай туристите можеха да настояват за парично обезщетение.

Българите, които са решили да не прекратят по-рано почивката си и да останат в Гърция още няколко дни до края на стачката, също нямат право на обезщетение, защото са отказали предложената от туроператорите алтернатива.

Всичко по темата Майски празници 2016

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg