България и Иран ще си сътрудничат в областта на туризма

529
България и Иран ще си сътрудничат в областта на туризма

Министерският съвет одобри проект на меморандум за сътрудничество в областта на туризма между България и Иран, съобщи правителствената информационна служба.

С документа ще се насърчи организирания групов и индивидуален туризъм, като ще се търси и установяване на активен информационен обмен в областта на пътуванията и почивките на граждани.

България и Иран ще се стремят да си сътрудничат в различни области, свързани с туризма, като изграждане на хотели и туристически съоръжения, управление на хотели и т. н. В съответствие със своите закони и разпоредби, двете страни ще съдействат за облекчаване на формалностите на пътуващите туристи.

Те ще подкрепят сътрудничеството и директните контакти между туристическите фирми и други фирми и организации, работещи в областта на туризма, с цел увеличаване на обмена на туристи. През 2007 г. 604-ма българи са посетили Иран, докато в страната ни са гостували почти 7 пъти повече иранци - 4333-ма.

Меморандумът предвижда още обмен на информация, на статистически данни, обмяна на опит в професионалното образование и квалификация, туристическа реклама, проучвания и проекти за развитие на туризма. България и Иран ще си сътрудничат още в обмен на студенти, инструктори и експерти от специализираните училища за туристически кадри. Страните ще могат да открият национални туристически бюра на територията на всяка от тях, които няма да развиват търговска дейност.

Очаква се меморандумът да бъде подписан на предстоящата 16-а сесия на Смесената междуправителствена българо-ирански комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Тя ще се проведе от 12 до 14 май 2008 г. в Техеран. Правителството днес
утвърди позицията и състава на българската делегация за сесията. Неин ръководител е министърът на транспорта Петър Мутафчиев. В състава й са включени председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, заместник-министърът на транспорта Юджел Атилла, посланикът ни в Техеран Пламен Шукюрлиев, експерти от различни ведомства.

По време на сесията ще бъде направен анализ на търговско-икономическото сътрудничество. Ще бъдат обсъдени предложенията на двете страни за активизиране на отношенията в транспорта, енергетиката, туризма, селското стопанство и финансите. Ще се създадат работни групи за обсъждане на конкретните предложения на двете делегации.

Данните за стокообмена с Иран през последните пет години сочат, че българският износ е с най-голям обем през 2006 г., като възлиза на 44.5 млн. щ. долара, а най-нисък - през 2004 г. – 11.9 млн. щ. д. Вносът от Иран е многократно по-малък – 1.9 млн. щ. д. през 2003 г. и 12.3 млн. щ. д. през 2007 г.

В структурата на стокообмена водещи позиции в българския износ заемат нефтените масла, фосфорните торове, стоманите, резервни части за машини и др. От Иран внасяме предимно резервни части за двигатели, плоско стъкло, цинкови руди, пресни и сушени черупкови плодове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...