България има всички шансове да се наложи като дестинация за СПА и уелнес туризъм

1367
България има всички шансове да се наложи като дестинация за СПА и уелнес туризъм

През 2007 г. българските спа хотели са посрещнали близо 128 хиляди гости от страната и чужбина, сочат данни на Националната асоциация по спа и уелнес туризъм. Според експерти в бранша страната ни е на второ място в света след Исландия по брой на минерални извори.

Но въпреки че напоследък у нас отвориха врати десетки нови, супер луксозни спа хотели, предлагащи всевъзможни укрепващи здравето и тонуса процедури, преобладава мнението, че в България тази печеливша индустрия все още не е разгърнала огромния си потенциал, информира БНТ.

За онези от вас, които не знаят, ще поясним - СПА произлиза от латинския израз sanus pro aquam или здрави чрез вода. Римляните първи откриват лечебните свойства на минералните води върху човешкия организъм. Не случайно наличието на минерални извори е било определящо при избора им на място за изграждане на техните селища.

По този начин на територията на днешна България са възникнали редица градове, които и до днес привличат посетители с възможностите си за балнеолечение. Най-известните сред тях са Хисаря, Кюстендил, Сандански, Велинград, обявен за спа столицата на България и др.

Впрочем голяма част от новите ни хотели, независимо дали са на морския бряг или в планината, разполагат и с модерни спа центрове, които се радват на добра клиентела. „През изтеклия зимен сезон 18 на сто от чужденците и 13 на сто от българите са отделили внимание на уелнес туризма по време на ваканцията си, което е насърчаващо за развитието на тази индустрия у нас.”- твърди зам. - председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Стела Балтова.

„Възрастовата група между 30-34 годишните е най-съществената сред посетителите на българските спа и уелнес центрове – обяснява тя. - Тенденцията вече е този природен ресурс, с който разполага България, да бъде използван не толкова за лечение на различни заболявания, колкото за превенция на последствията от стресовия индустриален живот, както е в останалите страни по света.

В това отношение имаме огромен потенциал, защото разполагаме с над 900 минерални водоизточници. 75 процента от тях са с температура от 37 до 101 градуса по Целзий. През последните години ДАТ работи усилено за налагане на България като дестинация за спа и уелнес туризъм на пазари като Русия, Скандинавия, Великобритания и други, които проявяват интерес към страната ни.”

Фаусто Фаджиоли - представител на специализирана туроператорска агенция в спа туризма от областта Емилия Романя в Северна Италия, не веднъж е посещавал България. Според него страната ни трябва да обърне повече внимание върху развитието на спа и уелнес туризма.

А това означава не само да наблегнете върху качеството на услугите, но и върху специфичните спа продукти, които придават определена идентичност на страната ви като спа дестинация – каза г-н Фаджиоли.

Защото, ако реша да отседна във ваш спа център, ще искам не само да бъда обгрижван и глезен, но и да ми се предложи нещо по-различно от това, което се предлага в други страни. Това например могат да бъдат процедури на основата на българската маслодайна роза, която се прилага в ароматотерапията.

Истината е, че аз като италианец винаги свързвам България с вашата роза. Именно българската роза може да се превърне в оня характерен продукт, който да направи страната ви разпознаваема на световните пазари за спа и уелнес туризъм.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg