България може да реализира годишен оборот от туризма в размер на 8-10 млрд. евро

847
България може да реализира годишен оборот от туризма в размер на 8-10 млрд. евро

България може да реализира годишен оборот от туризма в размер на 8-10 млрд. евро, каза председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Благой Рагин, цитиран от БТА.
Условието за постигане на този икономически резултат е успешното усвояване на средствата от еврофондовете за инфраструктура, отдаването на летищата на концесия и по-доброто рекламиране на страната като туристическа дестинация, посочи Рагин пред участниците в кръгла маса, посветена на перспективите пред туристическия отрасъл. Форумът е организиран от асоциацията по повод на 15 години от основаването на БХРА.

Рагин посочи, че България е загубила заради визовия режим със съседните държави 75 на сто от пазарите в Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, Русия и Турция, а ръстът на пазара с партньорите от ЕС е 30 на сто.

През последните 15 години в туризма в България са инвестирани повече от 16 млрд. евро, а в отрасъла са заети близо 360 000 семейства, каза Рагин. Туризмът е с най-голям приход в БВП на страната. Според Рагин проблемът пред българския туризъм не е в това как да се увеличи легловата база, а как да се овладее свръхпредлагането. Други проблеми са лошата инфраструктура и липсата на квалифицирани кадри.

По данни на президента на Европейската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бернд Гайер в европейската туристическа индустрия има 1.6 млн. предприятия, като повечето от тях са малки и средни. В сектора са заети 8.4 млн. души - за сравнение в автомобилната индустрия работят 5.9 млн. души, а в селското стопанство - 10 млн. души. Годишната добавена стойност, която отрасълът произвежда, е 154 млрд. евро, докато химическата индустрия например произвежда 169 млрд. евро добавена стойност.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg